ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Ρωσία, Τουρκία και Ιράν να βοηθήσουν την Δαμασκό

Λαβρόφ: Ρωσία, Τουρκία και Ιράν να βοηθήσουν την Δαμασκό
REUTERS/Grigory Dukor

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να βοηθήσουν τη Δαμασκό να καθαρίσει τη Συρία από τους τρομοκράτες. Αυτά δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του στη Μόσχα με τους ομολόγους του από την Άγκυρα και την Τεχεράνη.

Στην ίδια συνάντηση, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως οποιαδήποτε στρατιωτική λύση στη Συρία θα ήταν παράνομη και μη βιώσιμη, ενώ τόνισε πως η χώρα του, η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τον συριακό λαό και πως χρειάζεται μια υπάρξει μια νέα ώθηση για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συνεδριάζουν σήμερα, Σάββατο, στη Μόσχα αναζητώντας μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.

2018 04 28T105905Z 1223135131 RC15A7C359C0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA RUSSIA

REUTERS/Grigory Dukor

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, που υποστηρίζουν τη Δαμασκό, και η Άγκυρα, που υποστηρίζει Σύρους αντάρτες, είναι οι ανάδοχοι της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία επέτρεψε κυρίως τη δημιουργία στη Συρία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης».

Όμως, η αναζήτηση μιας διευθέτησης της συριακής σύγκρουσης, η οποία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, καθυστερεί κυρίως λόγω των αντιφατικών συμφερόντων της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης και τις διαφορές όσον αφορά την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η προηγούμενη συνάντηση κορυφής των τριών χωρών χρονολογείται από τις αρχές Απριλίου στην Άγκυρα. Οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί είχαν δεσμευθεί να συνεργασθούν για την επίτευξη μιας «βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός» στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ