ΚΟΣΜΟΣ

Σε διαθεσιμότητα μάρτυρας-κλειδί σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στον ΟΗΕ

Σε διαθεσιμότητα μάρτυρας-κλειδί σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στον ΟΗΕ
EPA/SASCHA STEINBACH

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε μια βασική μάρτυρας στην έρευνα υπόθεσης σεξουαλικής επίθεσης, που ενέπλεκε τον Luiz Loures, αναπληρωτή διευθυντή της UNAids, ενός προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το AIDS και το HIV.

Η Miriam Maluwa, η οποία δουλεύει στον ΟΗΕ πάνω από 25 χρόνια, τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη θέση της ως επικεφαλής του Οργανισμού UNAids στην Αιθιοπία. Στην επιστολή που της έστειλαν, αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή δεν ισοδυναμεί με πειθαρχικά μέτρα, αλλά ότι η UNAids θα διεξάγει διαχειριστική και επιχειρησιακή επισκόπηση του γραφείου της χώρας κατά τη διάρκεια της απουσίας της.

Την ενημέρωναν, μάλιστα, ότι δεν επιτρεπόταν να μπει στο γραφείο της ή να έχει πρόσβαση σε αρχεία χωρίς επίβλεψη. Την εβδομάδα που ακολούθησε, ωστόσο, ένα email που εστάλη σε βασικούς συνεργάτες, πρεσβείες και υπουργεία, ανακοίνωνε ότι διορίστηκε ένας προσωρινός διευθυντής της χώρας στη θέση της.

Πέρυσι, η Maluwa υπήρξε βασική μάρτυρας στην έρευνα υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος του Loures. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Loures φέρεται να επιτέθηκε σε συνάδελφο σε ασανσέρ ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με τη Guardian, η Maluwa, η οποία μίλησε στην καταγγέλλουσα μετά τη φερόμενη επίθεση, είπε στους ανακριτές ότι το φερόμενο ως θύμα ήταν αγχωμένο και ζήτησε να δανειστεί ένα τηλέφωνο –στοιχεία που υποστήριζαν τους ισχυρισμούς της.

Σημειώνεται ότι ο Loures, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, δεν είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η έρευνα κατέληξε ότι οι ισχυρισμοί κατά του Loures δεν μπορούσαν να αποδειχτούν, αλλά τα ευρήματά της είχαν παγώσει. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η υπόθεση θα άνοιγε ξανά, καθώς υπήρχαν νέοι ισχυρισμοί, τους οποίους θα διερευνούσε ο ΟΗΕ.

Η Οργάνωση Code Blue, που είναι η παγκόσμια εκστρατεία κατά του Aids και η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση από το προσωπικό του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την απομάκρυνση της Maluwa ως τακτική εκφοβισμού, σημειώνοντας ότι έγινε στόχος για το ρόλο της ως μάρτυρας στην υπόθεση του Loures και στην άρνησή της να συνεισφέρει στις εσωτερικές προσπάθειες για την υπεράσπιση του διευθυντή της UNAids, Michel Sidibe, ο οποίος επικρίθηκε σφοδρά για τις προσπάθειές του να αναμειχθεί στην έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ