ΚΟΣΜΟΣ

«Όλη η ζωή μου ήταν ένα ψέμα»: Η αλήθεια για τα κεφτεδάκια σόκαρε τους Σουηδούς

«Όλη η ζωή μου ήταν ένα ψέμα»: Η αλήθεια για τα κεφτεδάκια σόκαρε τους Σουηδούς
Pixabay

Για τους αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, Σουηδία σημαίνει ABBA, περίεργος καιρός και… κεφτεδάκια. Αλλά και για τους ίδιους τους Σουηδούς, τα κεφτεδάκια ήταν στενά συνυφασμένα με την ταυτότητά τους -τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Και αυτό γιατί προ ημερών αρκετοί Σουηδοί υπέστησαν… πολιτισμικό σοκ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας τους τούς ενημέρωσε ότι τα κεφτεδάκια δεν είναι Σουηδικό έδεσμα αλλά προέρχεται… από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της χώρας στο Twitter αναφέρει: «Τα σουηδικά κεφτεδάκια βασίζονται σε συνταγή του Κάρολου ΙΒ’, ο οποίος την εισήγαγε στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα. Ας μείνουμε επικεντρωμένοι στα γεγονότα!».

Ο Κάρολος ΙΒ’ κυβέρνησε στη Σουηδία από το 1697 έως και το 1718 και πέρασε πέντε χρόνια εξόριστος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Λέγεται, πως εκεί ήταν που απέκτησε το ενδιαφέρον για τους κεφτέδες και αποφάσισε να εισάγει το πιάτο και στη Σουηδία, όπως αναφέρεται στη Daily Mail, αφού πρώτα πρόσθεσε σάλτσα, πουρέ πατάτας και μύρτιλα.

Το kåldolmar (σ.σ. ρολό λαχανικών) είναι ακόμη ένα πιάτο που ο Κάρολος εισήγαγε στη χώρα.

Η αποκάλυψη «χώρισε» τους χρήστες του Twitter σε δύο στρατόπεδα, αφού μερικοί εξοργίστηκαν ενώ άλλοι ένιωσαν ευγνώμονες για την ειλικρίνεια.

Ο Örjan Johansson αναφέρει πως «όλη του ζωή ήταν ένα ψέμα» ενώ ένας άλλος χρήστης, Τουρκικής καταγωγής δηλώνει «πως αγαπάει τα σουηδικά κεφτεδάκια και ευχαριστεί για την ειλικρίνεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ