ΚΟΣΜΟΣ

Με αιματοχυσία στο Μουντιάλ της Ρωσίας απειλούν οι τζιχαντιστές

Με αιματοχυσία στο Μουντιάλ της Ρωσίας απειλούν οι τζιχαντιστές
REUTERS/Maxim Shemetov

Κάλεσμα στους υποστηρικτές του, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι, απευθύνει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, μέσω μιας ακόμη ανατριχιαστικής διαδικτυακής προπαγανδιστικής εκστρατείας.

«Σκοτώστε τους όλους» είναι το μήνυμα στην τελευταία αφίσα, που αναγράφεται στη γαλλική γλώσσα και απεικονίζει ένα μαχαίρι που «πληγώνει» το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ, σε μια κατακόκκινη εικόνα, με φόντο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

4BD691E000000578 0 image m 12 1525420853983

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη απειλή των τζιχαντιστών, που έχουν «βάλει στο μάτι» το ποδοσφαιρικό τουρνουά που ξεκινά στις 14 Ιουνίου στη Μόσχα και εκτιμάται ότι κατά τη διάρκειά του θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων και όχι μόνο.

Η συγκεκριμένη αφίσα φέρει την υπογραφή μιας γαλλικής ομάδας που έχει διασυνδέσεις με τον ISIS, σύμφωνα με το SITE Intelligence που παρακολουθεί την τρομοκρατική δραστηριότητα, το οποίο επικαλείται η Daily Mail.

Τον Απρίλιο, το Ισλαμικό Κράτος προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα «πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία μουσουλμάνων», με μια αφίσα που απεικόνιζε έναν τζιχαντιστή να «αναδύεται» από τους καπνούς μιας έκρηξης, κρατώντας ένα όπλο τύπου AK-47, με φόντο ένα γεμάτο κόσμο γήπεδο ποδοσφαίρου.

4B03BEF500000578 5599165 image a 1 1523368632162

Στα αριστερά της εικόνας μπορεί κανείς να δει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσα σε ένα πορτοκαλί στόχαστρο, ενώ το μήνυμα της αφίσας είναι «Ρωσία 2018. Πούτιν άπιστε. Θα πληρώσεις το τίμημα για τη δολοφονία μουσουλμάνων».

Η συγκεκριμένη απειλή εκτιμάται ότι συνδέεται με την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στη «μάχη» του αγώνα κατά του ISIS, στη Συρία.

Πριν από τον Πούτιν, στο στόχαστρο των τζιχαντιστών είχε μπει ο Λιονέλ Μέσι, με τον Αργεντίνο άσο να εικονίζεται σε μια αφίσα έχοντας γονατίσει μπροστά από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός του Μουντιάλ. Μάλιστα ο Μέσι εμφανίζεται να φορά μια πορτοκαλί φόρμα, όμοια με εκείνη που φορούν τα θύματα του ISIS, όπως φαίνεται στα βίντεο με τις εκτελέσεις τους.

4A5EB35F00000578 0 image a 1 1521550230841

Σε προηγούμενες αφίσες της ανατριχιαστικής καμπάνιας, φαινόταν ένας τζιχαντιστής να κρατά ένα πυροβόλο όπλο και την μαύρη σημαία της οργάνωσης, με φόντο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Η σέντρα του Μουντιάλ είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουλίου και ως τις 15 Ιουλίου που θα γίνει ο τελικός στο Λουζνίκι της Μόσχας, θα γίνουν δεκάδες αγώνες σε 11 ρωσικές πόλεις, που θα φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους από ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ