ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Το στρατιωτικό άρμα του Τουταγχαμών μεταφέρθηκε στο νέο του «σπίτι»

Αίγυπτος: Το στρατιωτικό άρμα του Τουταγχαμών μεταφέρθηκε στο νέο του «σπίτι»
EPA/KHALED ELFIQI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στρατιωτικό άρμα το οποίο ανήκε στον φαραώ της Αιγύπτου Τουταγχαμών, μεταφέρθηκε σε μουσείου κοντά στις Πυραμίδες, σε μία προσπάθεια των Αρχών του Καΐρου να αυξήσουν την τουριστική κίνηση.

Το άρμα είναι κατασκευασμένο από λιβανέζικο ξύλο και δέρματα ζώων και μέχρι τώρα ήταν ένα από τα εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου του Καΐρου, όπου είχε βρει στέγη από το 1987.

Η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων αποφάσισε όμως να μετακινηθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου όλα τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές του τάφου του στο Λούξορ το 1922.

Όπως είπε ο επικεφαλής του μουσείου, Tarek Sayed Tawfik, στο τάφο του Τουταγχαμών βρέθηκαν συνολικά έξι άρματα. Ορισμένα χρησιμοποιούνταν σε τελετές, άλλα για κυνήγι.

Το υπό εξέταση άρμα ήταν το ελαφρύτερο και ταχύτερο όλων και χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο. «Για πρώτη φορά, θα εκτίθενται όλα μαζί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο», σημείωσε ο ίδιος.

Ο βασιλιάς Τουτ, όπως έμεινε γνωστός στην ιστορία, ηγούνταν για δέκα χρόνια, πριν πεθάνει σε ηλικία 19 ετών, γύρω στο 1324 π.Χ.

Με «όχημα» το στρατιωτικό άρμα η Αίγυπτος, που στηρίζει πολλά από τα έσοδα της στον τουρισμό, θα επιχειρήσει να αναπτερώσει την οικονομία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ