ΚΟΣΜΟΣ

Προχωρά παρά τις αντιδράσεις η παράδοση των F-35 στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ

Προχωρά παρά τις αντιδράσεις η παράδοση των F-35 στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ
REUTERS/Amir Cohen

Παρά τις προσπάθειες του Κογκρέσου να «παγώσει» τη συμφωνία με την Άγκυρα, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τα πρώτα μαχητικά τύπου F-35 στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Hurryiet.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αρχές της αμυντικής βιομηχανίας, η παράδοση θα γίνει κατά τη διάρκεια τελετής που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με την Hurryiet, πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εκπαιδευτούν στη χρήση των νέων αεροσκαφών στην έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας, της Lockheed Martin, προτού τα μαχητικά μεταφερθούν στην Τουρκία εντός του έτους.

Πηγές της εφημερίδας επισήμαναν ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί ρυθμίσεις στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις όπου θα τοποθετηθούν τα F-35.

Με την απόκτηση των μαχητικών F-35, η Άγκυρα θέλει να αναβαθμίσει τον στόλο της που αποτελείται επί του παρόντος από F-16.

Η παράδοση θα προχωρήσει, παρά το ότι ένας αριθμός Αμερικανών βουλευτών πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει την πώλησή τους στην Τουρκία, έως ότου το Πεντάγωνο καταθέσει λεπτομερή αναφορά για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο CNN Turk, απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες με αντίποινα, αν προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

«Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις σε μας ή κάνουν κάποιο τέτοιο βήμα, θα αντιδράσουμε οπωσδήποτε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλειφθεί αυτό το αμερικανικό σχέδιο», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ