ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Κυβέρνηση και ELN διαπραγματεύονται ειρηνευτική συμφωνία στην Κούβα

Κολομβία: Κυβέρνηση και ELN διαπραγματεύονται ειρηνευτική συμφωνία στην Κούβα
REUTERS/Stringer

Ξεκίνησαν εκ νέου οι σημαντικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της Κολομβίας και της οργάνωσης διαπραγματεύονται στην Αβάνα της Κούβας, σε αναζήτηση συμφωνίας καταρχήν για την κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθεί τέλος στην πιο μακρόχρονη εμφύλια ένοπλη σύρραξη στην αμερικανική ήπειρο.

Οι συνομιλίες, που άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, μεταφέρθηκαν σε άλλη χώρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο η χώρα του να πάψει να τις φιλοξενεί, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στα σύνορα Ισημερινού-Κολομβίας.

«Μακάρι να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια κατάπαυση του πυρός, μακάρι να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα μπορέσουμε να αφήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση», ευχήθηκε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία τον Αύγουστο.

«Η επίτευξη της ειρήνης στην Κολομβία είναι ιστορικός πόθος όλης της περιοχής και όλου του πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη των συνομιλιών ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κούβας Ιβάν Μόρα.

Για τον Γουστάβο Μπελ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Κολομβίας, ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων έχει στόχο «να επιτύχουμε μια στέρεη κατάπαυση του πυρός» η οποία θα «επιτρέψει να πάμε στις εκλογές με απόλυτη ειρήνη» και να τερματιστούν «οι απαγωγές, οι στρατολογήσεις παιδιών» και «οι επιθέσεις εναντίον υποδομών».

«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που θα μας κάνει να αποχωρήσουμε από το τραπέζι» των συνομιλιών, διαβεβαίωσε ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ELN, ο οποίος πάντως υπογράμμισε ότι δεν λείπουν οι «δυσκολίες» στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που συνήφθη στα τέλη του 2016 ανάμεσα στην Μπογοτά και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

2018 05 10T183455Z 1223158291 RC1FFEED28D0 RTRMADP 3 COLOMBIA REBELS CUBA

O Πάμπλο Μπελτράν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ELN/Reuters/Stringer

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, που έλαβε Νόμπελ Ειρήνης το 2016, αφού διαπραγματεύθηκε την ιστορική συμφωνία ειρήνης με τη FARC, ελπίζει να υπογραφτεί μια παρόμοια συμφωνία με τον ELN «το συντομότερο δυνατόν», αλλά αναγνωρίζει πως αυτό δεν θα κατορθωθεί πριν από το τέλος της θητείας του.

Ο ELN και η κυβέρνηση μόλις άρχισαν τον πέμπτο κύκλο των διαπραγματεύσεων.

Τα μέρη είχαν καταλήξει τον Οκτώβριο του 2017 σε μια πρώτη, ιστορική συμφωνία εκεχειρίας, που διήρκεσε 101 ημέρες, παρά την ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσά τους για την παραβίασή της. Εντέλει, όταν η ισχύς της εξέπνευσε, δεν ανανεώθηκε, καθώς η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ELN για σωρεία επιθέσεων.

Πλέον, η κυβέρνηση και οι αντάρτες διαπραγματεύονται ξανά στην Κούβα, όπου διεξήχθησαν επίσης οι συνομιλίες κυβέρνησης-FARC, που κράτησαν τέσσερα χρόνια.

Σκοπός του Σάντος είναι να υπάρξει «πλήρης ειρήνη» στην Κολομβία, χώρα που σπαράσσεται από μια εμφύλια σύρραξη που διαρκεί μισό αιώνα και πλέον, από το 1964, ανάμεσα σε οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος με τραγικό απολογισμό: οκτώ εκατομμύρια θύματα, 260.000 νεκρούς, τουλάχιστον 60.000 εξαφανισμένους, 7,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.

2018 05 10T183756Z 895397270 RC1190438D30 RTRMADP 3 COLOMBIA REBELS CUBA

Γκουστάβο Μπεϊγ, διαρπαγματευτής της κυβέρνησης/Reuters/Stringer

Αλλά οι προσπάθειές του ίσως αποδειχθούν μάταιες, εάν η δεξιά, που εναντιώνεται στις διαπραγματεύσεις, επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές της 27ης Μαΐου. Ο γερουσιαστής Ιβάν Ντούκε του Δημοκρατικού Κέντρου (δεξιά, το κόμμα του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε) είναι το φαβορί της αναμέτρησης, κατά όλες τις δημοσκοπήσεις.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο ο Πάμπλο Μπελτράν απηύθυνε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας του έκκληση να «τηρήσουν όσα προβλέπουν οι συμφωνίες» και «να συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ