ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

Γερμανία: Δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ
Pixabay

Ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στην Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ δήλωσε ότι η διένεξη γύρω από το σχέδιο της Ουάσιγκτον να επιβάλει «τιμωρητικούς δασμούς» σε ευρωπαϊκά προϊόντα δεν θα πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο, σημειώνοντας ότι το μόνο που επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ο Γκρενέλ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν προτάσεις για το πως μπορεί να αποτραπούν οι τιμωρητικοί δασμοί.

«Οι Γερμανοί κάνουν εξαιρετική δουλειά στο εμπόριο», δήλωσε. «Δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος…Συνομιλούμε με τους φίλους μας για να λύσουμε ένα πρόβλημα», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τις ευρωπαϊκές προτάσεις πριν αποφασίσουν τι θα επακολουθήσει τη λήξη της ήδη παραταθείσας προθεσμίας της 1ης Ιουνίου για την επιβολή δασμών, πρόσθεσε.

Λιγότερο από μια εβδομάδα στο πόστο του πρέσβη, ο Γκρενέλ προκάλεσε αντιδράσεις σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, ζητώντας με ανάρτησή του στο Twitter, την άμεση αναστολή των εμπορικών σχέσεων των Γερμανών επιχειρηματιών με το Ιράν, ακριβώς μετά την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στη συνέντευξή του παρέμεινε στη σκληρή γραμμή ενάντια στο Ιράν τονίζοντας: «Αναμένουμε από τους φίλους και συμμάχους μας να μας βοηθήσουν να φέρουμε το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδείξεις ότι η Τεχεράνη παραβίασε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ