ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνδρας με τη «χρυσή φλέβα» πήρε... σύνταξη

Ο άνδρας με τη «χρυσή φλέβα» πήρε... σύνταξη
Donateblood.com

O «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» από την Αυστραλία, που δίνει εδώ και 60 χρόνια πλάσμα αίματος και έχει σώσει τη ζωή περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων μωρών, έχει φτάσει στην ηλικία των 81 ετών και την Παρασκευή έκανε την τελευταία του «δωρεά».

Ο Τζέιμς Χάρισον γεννήθηκε έχοντας ένα μοναδικό χάρισμα. Το αίμα του περιέχει ένα σπάνιο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Anti-D, ενός φαρμάκου που χορηγείται σε μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να προσβάλει τα αγέννητα μωρά τους.

Από τα 21 του έτη, ο Αυστραλός έχει δώσει πλάσμα αίματος περισσότερες από 1.100 φορές, σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση. «Έχω σώσει πολλές ζωές και χάρις εμένα ήρθαν πολλά υγιή παιδιά στον κόσμο. Αυτό με κάνει να νιώθω καλά. Έχω αυξήσει τον πληθυσμό κατά εκατομμύρια», δήλωσε ο ίδιος σε τοπικά μέσα της Αυστραλίας.

Ο 81χρονος από τη Νέα Νότια Ουαλία, ανακάλυψε πως το αίμα του έχει μοναδικές ιδιότητες στην ηλικία των 14ων, όταν υπεβλήθη σε επέμβαση στον πνεύμονα.

Χάρη στη συνεισφορά του, θεωρείται ήρωας στην Αυστραλία και έχει κερδίσει πολλά βραβεία.

«Στην Αυστραλία, μέχρι το 1967, υπήρχαν χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο και οι γιατροί δεν γνώριζαν το γιατί. Ήταν φριχτό αυτό που συνέβαινε. Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και πολλά μωρά γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη», δήλωσε η Jemma Falkenmire του Ερυθρού Σταυρού στο CNNi το 2015.

«Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανακάλυψαν έναν δότη αίματος με αυτό το αντίσωμα, οπότε ήταν αρκετά επαναστατικός εκείνη τη στιγμή», ανέφερε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ