ΚΟΣΜΟΣ

Βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στην Ινδονησία

Βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στην Ινδονησία

Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε τρεις εκκλησίες της πόλης Σουραμπάγια στην Ινδονησία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 35, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Η τελευταία ανακοίνωση των αρχών αναφέρει ότι η αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει την έκρηξη σε εκκλησία, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για επίθεση σε μία από τις τρεις εκκλησίες ή σε μία τέταρτη.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία με διαφορά 10 λεπτών, ανακοίνωσε η αστυνομία της Σουραμπάγια.

Τουλάχιστον ένας από τους δράστες που πυροδότησε εκρηκτικά στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία, σκοτώθηκε.

«Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην εκκλησία Σάντα Μαρία», δήλωσε ο Μανγκέρα, προσθέτοντας ότι σκοτώθηκαν ακόμα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα, διέρχεται περίοδο αναταραχών λόγω χτυπημάτων εγχώριων ισλαμιστών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν από βομβιστές αυτοκτονίας και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ανατολικής Ιάβας, Φρανς Μπάρουνγκ Μανγκέρα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και ότι 35 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. «Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Μανγκέρα.

Σε εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα φαίνεται μία από τις εκκλησίες να είναι τυλιγμένη στις φλόγες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μια γυναίκα με ένα μικρό παιδί και έναν έφηβο είχαν μόλις μπει στην εκκλησία και μιλούσαν με τον υπεύθυνο ασφαλείας όταν εξερράγη η βόμβα.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ευθύνεται η ισλαμιστική οργάνωση Τζέμα Ανσαρούτ Νταουλάχ, η οποία αντλεί έμπνευση από τον ISIS.

Είπε ακόμα ότι πιθανότατα οι επιθέσεις συνδέονται με ένα περιστατικό ομηρείας σε φυλακή της Τζακάρτα κατά το οποίο ισλαμιστές κρατούμενοι σκότωσαν πέντε μέλη αντιτρομοκρατικής ομάδας.

Η αστυνομία έχει διατάξει το κλείσιμο όλων των εκκλησιών την Κυριακή στη Σουραμπάγια ενώ ακυρώθηκε και ένα μεγάλο φεστιβάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ