ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή στις εκλογές του Ιράκ

Ανατροπή στις εκλογές του Ιράκ
REUTERS/Thaier al-Sudani

Το κόμμα του Μοκτάντα αλ Σαντρ προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ιράκ με πάνω από τις μισές ψήφους καταμετρημένες, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας την Κυριακή. Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη που σηματοδοτεί μια θεαματική πολιτική επιστροφή για τον ισχυρό σιίτη ιερωμένο, ο οποίος παραμερίστηκε τα τελευταία χρόνια από αντιπάλους του, που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν.

Η συμμαχία του Χάντι αλ Αμίρι, του ηγέτη παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίχθηκε από την Τεχεράνη, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, βάσει των στοιχείων με το 95% των ψήφων καταμετρημένο από τις 10 εκ των συνολικά 18 επαρχιών του Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, αντιθέτως, φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μολονότι, πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και στην εκλογική επιτροπή είχαν δηλώσει ότι προηγείτο στις εκλογές, που διεξήχθησαν το Σάββατο και ήταν οι πρώτες μετά την ήττα των τζιχαντιστών του ISIS.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 44,52% με το 92% των ψήφων καταμετρημένο, ανέφερε η εκλογική επιτροπή, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα αργότερα σήμερα.

Οι παρατάξεις των Σαντρ και Αμίρι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις τέσσερις από τις δέκα επαρχίες όπου έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι, αλλά η συμμαχία του πρώτου συγκέντρωσε πολλές περισσότερες ψήφους στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, που αναδεικνύει πολλές περισσότερες έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Η επιτροπή δεν έχει διευκρινίσει πόσες έδρες θα καταλάβει κάθε κόμμα, πράγμα που αναμένεται να κάνει όταν ανακοινώσει επίσημα τελικά αποτελέσματα από το σύνολο των 18 επαρχιών.

Ο Αμπάντι, ταυτόχρονα σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ιράν, είδε το κόμμα του να καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε έξι επαρχίες, αλλά την πέμπτη στη Βαγδάτη.

Από την άλλη ο Σαντρ, που ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είναι ένας από τους λιγοστούς σιίτες ηγέτες που έχουν αποστασιοποιηθεί από την Τεχεράνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος φερόταν να είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος του Αμπάντι, βρίσκεται πολύ πίσω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ