ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό στην Ελλάδα και τον κόσμο: Τα νούμερα που σοκάρουν

Το προσφυγικό στην Ελλάδα και τον κόσμο: Τα νούμερα που σοκάρουν
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνολικά 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 22,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και ανάμεσά τους πάνω από τα μισά είναι παιδιά.

Περιλαμβάνονται επίσης 10 εκατομμύρια ανιθαγενείς, που έχουν στερηθεί τη δυνατότητα να έχουν ιθαγένεια και πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η ιατρική φροντίδα, η εργασία και η ελευθερία μετακίνησης.

Σε έναν κόσμο, όπου κάθε λεπτό 20 άνθρωποι αναγκάζονται να εκτοπιστούν, ως συνέπεια συρράξεων ή διώξεων

55% των προσφύγων παγκοσμίως προέρχονται από τρεις χώρες:

  • ΣΥΡΙΑ 5,5 εκατομμύρια
  • ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 2,7 εκατομμύρια
  • ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ 1,4 εκατομμύρια

28.300 άνθρωποι καθημερινά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων και των διώξεων

19504182

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τις ροές των μεταναστών / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

Πώς συγκεντρώνονται στοιχεία

Οι στατιστικολόγοι της Ύπατης Αρμοστείας στον Τομέα Πληροφοριών Πεδίου και Συντονισμού εργάζονται συνεχώς καταγράφοντας τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έτσι ώστε όταν ξεσπάσει μία μεγάλη κρίση εκτοπισμού, να είναι σε θέση να υπολογίσουν πόσοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, πόση βοήθεια χρειάζονται και πόσο προσωπικό θα πρέπει να διατεθεί.

Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται κάθε χρόνο στις εκθέσεις μας με τίτλο Παγκόσμιες Τάσεις (Global Trends) και Παγκόσμια Έκκληση (Global Appeal).

Προσωπικό

Το προσωπικό αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Οργανισμού. Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2017, είχαμε 10.966 μέλη προσωπικού, από τα οποία περίπου το 87 τοις εκατό εργάζεται στο πεδίο.

Ο Οργανισμός έχει παρουσία σε 130 χώρες μέσα από μια σειρά περιφερειακών, εθνικών και τοπικών γραφείων. Το προσωπικό εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί, με ειδίκευση σε ένα ευρύ πεδίο τομέων, όπως η νομική προστασία, η διοίκηση, οι υπηρεσίες για την κοινότητα, οι δημόσιες υποθέσεις και η υγεία.

Οικονομικά στοιχεία

Η χρηματοδότησή βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εθελοντικές συνεισφορές, με το 87 τοις εκατό να προέρχεται από κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρία τοις εκατό προέρχεται από άλλους διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς συγκέντρωσης χρηματοδότησης, ενώ ένα επιπλέον εννέα τοις εκατό έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων ιδρυμάτων, εταιριών και του κοινού. Επιπρόσθετα, λαμβάνουν μία περιορισμένη υποστήριξη (ένα τοις εκατό) από τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για διοικητικά έξοδα, ενώ υπάρχουν δωρεές σε είδος, όπως σκηνές, φάρμακα και φορτηγά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε με έναν περιορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό 300.000 δολαρίων το 1950. Αλλά καθώς το έργο και το μέγεθός του Οργανισμού μεγάλωνε, το ίδιο συνέβαινε και με τα αντίστοιχα κόστη. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ξεπέρασε το ένα δις δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έφτασε στο νέο ετήσιο ρεκόρ των 7,7 δις δολαρίων το 2017.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός περιλαμβάνει προγράμματα που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη δράση του αλλά και συμπληρωματικά προγράμματα για να καλύψουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η κρίση στη Συρία ή οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού μεγάλης κλίμακας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ