ΚΟΣΜΟΣ

Γκρουέφσκι: Καλοδεχούμενη η Frontex στην Ελλάδα

Γκρουέφσκι: Καλοδεχούμενη η Frontex στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι (Nicola Gruevski) σε συνέντευξη Τύπου μετά από επίσημη επίσκεψη στη Βουδαπέστη για συνομιλίες με τον ομόλογό του Βίκτορ Όμπαν (Victor Orban), στις 20 Νοεμβρίου 2015 REUTERS

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή της χώρας του για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι τα Σκόπια ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό την παρουσία της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών.

Όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, «είναι θετικό που έρχεται η Frontex. Εμείς, για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούσαμε και επιμέναμε να έρθει η Frontex στα ελληνικά σύνορα, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων από την άλλη μεριά, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε καμία φύλαξη από εκείνη την πλευρά και όλο το βάρος έπεφτε στους ώμους της δικής μας αστυνομίας. Είχαμε απευθυνθεί εδώ και πολύ καιρό στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να βρεθεί ένας τρόπος και να ζητηθεί από την Ελλάδα να αποσταλούν δυνάμεις της Frontex, καθότι η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει αίτημα να αποσταλεί δύναμη της Frontex στα σύνορα. Πιστεύω τελικά ότι η παρουσία της Frontex στα σύνορα θα βοηθήσει ώστε και οι δικοί μας αστυνομικοί να απαλλαγούν κάπως από όλη αυτήν την ταλαιπωρία».

Ακόμη, Γκρουέφσκι γνωστοποίησε ότι κατόπιν αιτήματος των Σκοπίων, μικρή δύναμη αστυνομικών από την Σερβία, την Κροατία, την Σλοβενία, τη Σλοβακία και από άλλες χώρες θα αναπτυχθεί την επόμενη εβδομάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, στα σύνορα με την Ελλάδα (στο ύψος της Γευγελής), προκειμένου να ενισχύσει τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Frontex ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Το προσωπικό της Frontex που θα εγκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, θα συμμετέχει στην ορθότερη καταγραφή όσων μεταναστών δεν έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ