ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ερντογάν για απαγόρευση σατιρικού ποιήματος

Γερμανία: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ερντογάν για απαγόρευση σατιρικού ποιήματος
REUTERS/Henry Nicholls -/File Photo

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαγορευτεί εξ ολοκλήρου το σατιρικό ποίημα που είχε απαγγείλει ένας ηθοποιός στη γερμανική τηλεόραση και είχε προκαλέσει κρίση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.

Οι δικαστές ωστόσο έκριναν ορθή την πρωτόδικη απόφαση του 2017 που απαγόρευε ορισμένους στίχους του ποιήματος. Το κείμενο αυτό είχε διαβαστεί πριν από δύο χρόνια από τον ηθοποιό Γιαν Μπέμερμαν και υπονοούσε ότι ο Ερντογάν ήταν κτηνοβάτης και ότι παρακολουθούσε παιδική πορνογραφία.

Ο Μπέμερμαν είχε ασκήσει έφεση ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το ποίημα δεν είναι δυνατόν να απαγορευτεί εξ ολοκλήρου γιατί θα παραβιαζόταν ο νόμος περί ελευθερίας της έκφρασης. Οι συγκεκριμένοι στίχοι όμως είναι δυνατόν να απαγορευτούν γιατί περιέχουν κατηγορίες σεξουαλικής φύσης για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδείξεις.

"Η σάτιρα μπορεί να είναι τέχνη, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να είναι. Αν δεν είναι τέχνη, προστατεύεται από την ελευθερία της γνώμης" είπε ο δικαστής Αντρέας Μπούσκε, εκφράζοντας την άποψη ότι η κριτική στην πολιτική του Ερντογάν και τις εξελίξεις στην Τουρκία –ακόμη και αν είναι σκληρή– είναι αποδεκτή και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να το δεχτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ