ΚΟΣΜΟΣ

Συμβουλές από το Βατικανό στις καλόγριες για τη «σωστή» χρήση των socia media

Συμβουλές από το Βατικανό στις καλόγριες για τη «σωστή» χρήση των socia media
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/Peter Komka

Να μην χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέπει το Βατικανό τις μοναχές, υποστηρίζοντας πως θολώνουν τον στοχαστικό τους κόσμο με «θόρυβο, νέα και λόγια».

Σε έγγραφο που δημοσιοποίησε το Βατικανό, οι καλόγριες πληροφορήθηκαν ότι τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το Facebook ή το Twitter και να διαβάζουν ηλεκτρονικά για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, ωστόσο τις συμβουλεύουν αυτό να γίνεται με «διακριτικότητα». Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Βατικανού, πρέπει να προσέχουν πολύ το περιεχόμενο που βλέπουν και διαβάζουν στο διαδίκτυο.

Οι οδηγίες αυτές έρχονται τρεις εβδομάδες μετά την διαδικτυακή διαμαρτυρία από ομάδα καλογριών στην Ισπανία για την απόφαση δικαστηρίου να απαλλάξει πέντε άνδρες από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας έφηβης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν, το 2016, στην Παμπλόνα.

Το άκρως καταδικαστικό ποστ των καλογριών έγινε viral, με περισσότερα από 14.000 likes και 15.000 κοινοποιήσεις.

Το δικαστήριο στη Ναβάρα, στη βόρεια Ισπανία, καταδίκασε τους άνδρες, οι οποίοι είχαν βιντεοσκοπήσει με τα κινητά τους τηλέφωνα τον βιασμό και γελούσαν με το περιστατικό κατόπιν σε μια ομάδα στο Whatsapp, για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές.

Η απόφαση αμέσως προκάλεσε θύελλα επικρίσεων και οργή. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία, από τη Σεβίλη έως τη Βαρκελώνη αλλά και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη κρατώντας πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ