ΚΟΣΜΟΣ

Τζετ, λούσα και ακριβά αυτοκίνητα: Τεξανός γιατρός εξαπατούσε τους ασθενείς του για να ζει πολυτελώς

Τζετ, λούσα και ακριβά αυτοκίνητα: Τεξανός γιατρός εξαπατούσε τους ασθενείς του για να ζει πολυτελώς
CNNi

Η Maria Zapata πήγε να δει τον ρευματολόγο δρ. Jorge Zamora-Quezada στο Τέξας των ΗΠΑ πριν από πεντε χρόνια γιατί την ενοχλούσε το γόνατό της. Ο γιατρός της είπε τότε ότι είχε αρθρίτιδα και ότι θα της έκανε ενέσεις «για να δυναμώσει τις αρθρώσεις της».

Όταν ο σύζυγος της τον ρώτησε γιατί της κάνει τόσες ενέσεις, εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι η θεραπεία θα βοηθούσε.

Όπως όμως ισχυρίζεται η Zapata, η αγωγή όχι μόνο δεν την βοήθησε, αλλά μπορεί και να επιδείνωσε την κατάστασή της, αφού παρουσίασε αποχρωματισμό στα πόδια της.

Μάλιστα, άλλοι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία για τη θεραπεία, ενώ ο οικογενειακός γιατρός της, της είπε ότι δεν είχε αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με κοινή ομοσπονδιακή και τοπική έρευνα, η Zapata δεν ήταν η μοναδική ασθενής στην οποία προτάθηκε θεραπεία, που μπορεί να μην χρειαζόταν.

Η ομάδα που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο γιατρός εμπλέκεται σε απάτη 240 εκατομμυρίων για αξιώσεις που βασίζονταν εν μέρει σε ψευδείς δηλώσεις σε προγράμματα παροχών υγειονομικής περίθαλψης, από τα οποία εκείνος έλαβε συνολικά 50 εκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο γιατρός συνιστούσε στους ασθενείς χημειοθεραπείες ή άλλες τοξικές θεραπείες που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονταν, προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του και να ζει έναν «πλούσιο και πολυτελή» τρόπο ζωής.

Στην ιδιοκτησία του γιατρού βρέθηκαν ένα προσωπικό τζετ αξίας πολλών εκατομμυρίων, μία Maserati με τα αρχικά του και άλλα πολυτελή αυτοκίνητα και αρκετές πολυτελείς κατοικίες, δύο εκ των οποίων στο Μεξικό.

fbi 2

Όταν οι ασθενείς αμφισβητούσαν τις διαγνώσεις και τις προτάσεις του, εκείνος τους έδιωχνε από την κλινική.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 44χρονης Nora Rodriguez, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο γιατρός την έδιωξε, όταν τον ρώτησε γιατί οι θεραπείες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και πολλοί ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία από τον εν λόγω γιατρό, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, περιγράφοντας τις δικές τους περιπτώσεις στα social media.

fbi 3

Ο εν λόγω γιατρός δεν είναι άγνωστος στις Αρχές, καθώς του είχε γίνει δημόσια επίπληξη από το Ιατρικό Συμβούλιο του Τέξας στο παρελθόν, για διεξαγωγή υπερβολικών δοκιμών χωρίς νόμιμη βάση. Του επιβλήθηκε πρόστιμο, αλλά συνέχισε να ασκεί το επάγγελμά του.

Στον 61χρονο απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της συνωμοσίας για διάπραξη απάτης, της διάπραξης απάτης στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, και της συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Quezada ανήκε σε ένα διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος χρήματος, κάτι το οποίο έκανε μέσω μιας από τις κατοικίες του και διοχέτευε τα χρήματα σε διάφορους λογαριασμούς οικονομικών ιδρυμάτων στο Μεξικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όταν οι ασθενείς του ζητούσαν τα ιατρικά τους αρχεία, εκείνος κατέφευγε στην «απόκρυψη στοιχείων από άλλους ρευματολόγους». Και από ότι φαίνεται δεν έμενε μόνο στα λόγια, αφού έκρυβε πραγματικά τα αρχεία σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν φωτογραφίες με σωρούς αρχείων, πεταμένα στο πάτωμα του κτιρίου.

fbi

Το FBI ζητά από άλλους ασθενείς που βρίσκονταν υπό τη φροντίδα του Δρ. Jorge Zamora-Quezada από το 2000 έως σήμερα, να επικοινωνήσουν μαζί τους, προκειμένου να τους ταυτοποιήσουν και να τους ενημερώσουν για τις έρευνες.

Doctor accused of fraud and misdiagnosing patients to fund 'opulent lifestyle'

By Jen Christensen, Michael Nedelman and Paul P. Murphy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ