ΚΟΣΜΟΣ

Γενική συνέλευση του ΟΗΕ ζητά η Τουρκία για την κατάσταση στη Γάζα

Γενική συνέλευση του ΟΗΕ ζητά η Τουρκία για την κατάσταση στη Γάζα
REUTERS/Amir Cohen

Η Τουρκία θέλει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει μια πρόταση για την Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τον θάνατο Παλαιστινίων στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις.

Σε συνέντευξη στην κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως μια ανεξάρτητη επιτροπή πρέπει να ετοιμάσει έκθεση για τη βία στη Γάζα και πως το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει τον νόμο.

Σημειώνεται πως στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα με τη Γάζα τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του».

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», είχε γράψει ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», απάντησε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ