ΚΟΣΜΟΣ

Αναφορές ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προμηθευθεί Νόβιτσοκ το '90

Αναφορές ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προμηθευθεί Νόβιτσοκ το '90
REUTERS/Henry Nicholls

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να προμηθεύθηκαν, κατά τη δεκαετία του 1990, από ένα Ρώσο αποστάτη δείγμα του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ, που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην επίθεση κατά των Σκριπάλ, στη Βρετανία. 

Η γερμανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών BND φέρεται να είχε πρόσβαση «στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990», δηλαδή μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, σε δείγμα αυτού του παράγοντα.

Ο Ρώσος αποστάτης, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή, πρότεινε στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών να τους παράσχει ένα δείγμα του Νόβιτσοκ με αντάλλαγμα την προστασία του ίδιου και της οικογένειάς του, αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Die Zeit και τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR, που επικαλούνται πηγές οι οποίες «συμμετείχαν στην απόφαση» για την προμήθεια του δηλητηρίου.

Μόλις το απέκτησαν, το δείγμα αναλύθηκε σε ένα σουηδικό εργαστήριο, καθώς η Γερμανία δεν ήθελε να κατηγορηθεί ότι εργάζεται πάνω σε χημικά όπλα. H BND και το υπουργείο Άμυνας πήραν στη συνέχεια τη χημική σύνθεση του Νόβιτσοκ.

Το Βερολίνο ενημέρωσε επίσης τις αμερικανικές και τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών γι' αυτό το δείγμα, σύμφωνα με τα εν λόγω γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Μικρές ποσότητες του νευροτοξικού παράγοντα παρήχθησαν στη συνέχεια σε ορισμένες χώρες του NATO για να γίνουν δοκιμές, κυρίως για να διαπιστωθεί αν οι εξοπλισμοί προστασίας είναι ικανοί να αντέξουν, και να βρεθούν αντίδοτα κατά του δηλητηρίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ύπαρξη του Νόβιτσοκ δεν δημοσιοποιήθηκε για να μην πληγεί η σχέση με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, τον Μπόρις Γέλτσιν, αναφέρεται ακόμη στην έρευνα των γερμανικών εφημερίδων.

Όταν ερωτήθηκαν σχετικά από τα μέσα ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση και η BND αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ