ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα συζητήσαμε ένα σενάριο που μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα συζητήσαμε ένα σενάριο που μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές
Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters

Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης στο ονοματολογικό πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που παράλληλα αποκάλυψε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα  βρέθηκε ένα σενάριο.

 

Ο Ζάεφ συναντήθηκε το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

«Η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, η αντιπολίτευση στις δύο χώρες, και άλλους. Και να μην υπάρξει συμφωνία, θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τόνισε δε, ότι «στο τέλος της ημέρας η συμφωνία εξαρτάται και από τους ίδιους τους πολίτες».

Η συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον πρωθυπουργό κράτησε περίπου μια ώρα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση περί ονομασίας erga omnes και συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κρίσιμο τετ-α-τετ ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ