ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο η Μελάνια Τραμπ;

Γιατί παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο η Μελάνια Τραμπ;
REUTERS/Joshua Roberts

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, νοσηλεύεται εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση που έκανε στο νεφρό, όμως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πότε θα πάρει εξιτήριο, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα.

Το νοσοκομείο στο οποίο η Τραμπ έκανε την επέμβαση δεν έχει δώσει καμία λεπτομέρεια σχετικά με τη νοσηλεία της. Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσή του σημείωσε πως εισήχθη στο χειρουργείο λόγω μίας καλοήθους νεφρικής πάθησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ, μέσω του twitter, σημείωσε τη Δευτέρα πως «τα πηγαίνει πολύ καλά» και θα βγει από το νοσοκομείο σε 2-3 ημέρες. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η επέμβαση που έκανε η πρώτη κυρία, επιτρέπει στον ασθενή να βγει από το νοσοκομείο ακόμη και την ίδια μέρα, όπως αναφέρει το CNNi. O δρ. Μοχάμεντ Αλάφ, υποδιευθυντής στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, ανέφερε πως η περίοδος που η Μελάνια Τραμπ παραμένει νοσηλευόμενη είναι «κάπως παράξενη, αλλά όχι παράλογη». «Μπορεί να είναι λόγω υπερβολικών μέτρων ασφαλείας. Σίγουρα, το να μένεις λίγο παραπάνω μπορεί να σημαίνει ότι η κατάσταση ήταν λίγο πιο περίπλοκη».

Προ δύο ημερών η Τραμπ – και αυτή μέσω twitter – δήλωσε πως «αισθάνεται υπέροχα» και αδημονεί να επιστρέψει στο σπίτι της.

Όμως, παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο λόγος που δεν έχει επιστρέψει ακόμη στον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχουν τόσοι άγνωστοι παράγοντες σχετικά με την επέμβαση. Της έγινε πλήρης νάρκωση; … Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να κρατήσουν κάποιον στο νοσοκομείο λίγο παραπάνω», είπε ο δρ. Τζαμίν Μπράχμπχατ, χειρουργός ουρολόγος, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε παρόμοιες επεμβάσεις, όμως δεν ήταν μέρος της ιατρικής ομάδας της πρώτης κυρίας.

Όπως σημείωσε, οι ασθενείς συνήθως μπορούν να κάνουν πράγματα από την επόμενη κιόλας μέρα του χειρουργείου, βέβαια πονούν. Για να μπορέσουν οι γιατροί να δώσουν εξιτήριο σε έναν ασθενή κοιτούν τρία πράγματα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Θα δουν πώς τρώει. Θα προσπαθήσουν να μην πονάει. Θα σιγουρευτούν πως όλες οι εξετάσεις δείχνουν πως είναι σε σταθερή κατάσταση. Όταν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, τότε μπορείς να στείλεις κάποιον σπίτι του».

Ο δρ. Γκρέγκορι Μπέρνστιν, ουρολόγος και πρώην στρατιωτικός γιατρός, δήλωσε πως η επέμβαση της Μελάνια Τραμπ μπορεί να ήταν πιο περίπλοκη. «Η αντοχή του καθενός στον πόνο είναι διαφορετική. Η επέμβαση την οποία έκανε είναι αρκετά επώδυνη».

«Πάντα προσπαθώ να προετοιμάσω τους ασθενείς μου για το χειρότερο σενάριο», είπε ερωτώμενος πόσο διάστημα χρειάζεται κάποιος να πάρει εξιτήριο. «Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις τρεις με τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο ή μπορεί να βγεις νωρίτερα».

Από την άλλη, η Μελάνια Τραμπ μπορεί να μην παίρνει εξιτήριο απλώς γιατί είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και νοσηλεύεται σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο το «οποίο δεν έχει τους τυπικούς περιορισμούς», που έχουν τα άλλα νοσοκομείο. Οι γιατροί μπορεί απλώς να θέλουν περισσότερο χρόνο για να βεβαιωθούν ότι όλα πάνε καλά.

«Είναι σε μία ιδιωτική vip σουίτα. Γιατί να μην μείνει εκεί μέχρι να σιγουρευτούν ότι όλα πάνε καλά;», διερωτήθηκε ο Μπέρνστιν. «Γιατί θα ήταν πολύ χειρότερα αν της έδιναν αμέσως εξιτήριο, παρουσίαζε κάποια επιπλοκή και αναγκαζόταν να επιστρέψει».

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Μπέρμαν, επίσης ουρολόγο, αν ο καλοήθης όγκος που είχε η Μελάνια Τραμπ ήταν μεγαλύτερος από τέσσερα εκατοστά, το να μείνεις στο νοσοκομείο τρεις-τέσσερις μέρες είναι φυσιολογικό και η πρώτη κυρία λογικά θα επιστρέψει σπίτι της το σαββατοκύριακο.

Why is Melania Trump still in the hospital?, by Jen Christensen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ