ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικά βομβαρδιστικά στα διαφιλονικούμενα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Κινεζικά βομβαρδιστικά στα διαφιλονικούμενα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας
U.S. Navy/Handout via Reuters/File Photo

Βομβαρδιστικά αεροσκάφη, που μπορούν να πραγματοποιήσουν και επίθεση με πυρηνικά, προσγειώθηκαν στα διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στο πλαίσιο άσκησης, που περιελάμβανε και προσομοίωση χτυπημάτων σε στόχους μέσα στη θάλασσα.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτό έγινε στο πλαίσιο εκπαίδευσης για προσγείωση και απογείωση σε νησιά και υφάλους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, «προκειμένου να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να προσεγγίζουμε το έδαφος, να κάνουμε χτυπήματα σε οποιαδήποτε στιγμή και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Μάλιστα ο κυβερνήτης ενός βομβαρδιστικού H-6K έκανε και προσομοίωση επίθεσης σε καθορισμένο θαλάσσιο στόχο και στη συνέχεια πραγματοποίησε απογείωση και προσγείωση σε αεροδρόμιο στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που περιγράφει την άσκηση ως προετοιμασία για το «Δυτικό Ειρηνικό και τη μάχη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα το σημείο στο οποίο έγινε.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει πολεμικά πλοία σε αμφισβητούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την εκτεταμένη διεκδίκηση κυριαρχίας της Κίνας στην περιοχή, η οποία υπόκειται επίσης σε αξιώσεις του Βιετνάμ, των Φιλιππίνων, της Ταϊβάν, του Μπρουνέι και της Μαλαισίας. Τα ύδατα είναι ζωτικής σημασίας για παγκόσμια ναυτιλιακά δρομολόγια και εκτιμάται ότι περιέχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και πρόσθεσε πως τέτοια περιστατικά μόνο κλιμακώνουν την ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η κίνηση αυτή από την κινεζική πλευρά έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αναφορά του αμερικανικού δικτύου CNBC για την εγκατάσταση συστημάτων άμυνας στα νησιά Σπράτλι, τα οποία διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι θα έλθει αντιμέτωπο με συνέπειες για την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ