ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Για τα ναρκωτικά φταίνε τα γειτονικά κράτη

Νέα Ζηλανδία: Για τα ναρκωτικά φταίνε τα γειτονικά κράτη
REUTERS/MICHAEL DALDER

Ο Σέιν Τζόουνς (Shane Jones), αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας κατηγόρησε σε δηλώσεις του γειτονικά κράτη στον Ειρηνικό για τα αυξανόμενα προβλήματα μου αντιμετωπίζει η χώρα του με την αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ο Τζόουνς, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση, δήλωσε ότι τα γειτονικά κράτη αδυνατούν να εμποδίσουν εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι χρησιμοποιούν τα σύνορά τους ως διόδους για την μετακίνηση ουσιών.

Ο Οργανισμός Ουσιών της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε πως, παρότι τα κράτη αυτά πράγματι χρησιμοποιούνται ως δίοδοι από εμπόρους ναρκωτικών που προέρχονται κυρίως από την Νότιο και Βόρειο Αμερική, δεν υπάρχουν οι πόροι – και πολλές φορές η θέληση¬ για να εμποδίσουν την δίοδο ουσιών στην Νέα Ζηλανδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ουσιών της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι τα κράτη του Ειρηνικού δεν έχουν τις υποδομές για να σταματήσουν την δίοδο ουσιών καθώς δεν έχουν ούτε μεγάλη δυνατότητα παρακολούθησης ούτε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους. Προσέθεσε ότι το γεγονός πως η περιοχή καταλαμβάνει αυξανόμενα μεγαλύτερο ρόλο ως δίοδος ουσιών αποτελεί σοβαρή απειλή στη δημοκρατία για τη χώρα.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο «Επανεκκίνησης του Ειρηνικού» που στοχεύει να μειώσει ξένες επιρροές στην περιοχή, όπως αυτή της Κίνας, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και των γειτονικών κρατών. Μέρος της στρατηγικής αποτελεί η αύξηση της χρηματοδότησης προς τα γειτονικά κράτη κατά 700 εκατομμύρια δολάρια Ν. Ζηλανδίας, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Λοπετί Σενιτουλί (Lopeti Senituli), εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της νήσου Τόνγκα, κατέκρινε τα λεγόμενα του Τζόουνς, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «οριακά ρατσιστικές». Ο Τζόουνς ανέφερε συγκεκριμένα τη νήσο Τόνγκα ως ένα από τα κράτη που έχουν μεγάλο θέμα με την διακίνηση ουσιών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού έκανε αναφορά και στα νησιά Φίτζι και την Γαλλική Πολυνησία.

Ο Σενιτουλί τόνισε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι επαρκής λόγος για να χαρακτηρίζει κανείς τα κράτη αυτά αποτυχημένα. Σχολίασε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί τους παραμένουν δυνατοί ενώ αναφέρθηκε και στα λεγόμενα του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι στο παρελθόν τόνισαν ότι η Νέα Ζηλανδία μοιράζεται την κουλτούρα και τις αξίες της με τα κράτη αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ