ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι ζούσαν οι Ιάπωνες τον 17ο αιώνα

Έτσι ζούσαν οι Ιάπωνες τον 17ο αιώνα
Felice Beato/CNNi

Συλλογή φωτογραφιών του Ιταλού Φελίτσε Μπεάτο (Felice Beato) που περιλαμβάνεται στο βιβλίο  «Χαμένη Ιαπωνία» (“Lost Japan”) που εκδόθηκε το 2017, απεικονίζει τον τρόπο ζωής των Ιαπώνων κατά την περίοδο Έντο (αρχές 17ου – τέλη 19ου αιώνα).

Ο Ιταλός καλλιτέχνης ήταν ένα από τους πρώτους δυτικούς φωτογράφους στον οποίο επιτράπηκε η είσοδος στην ως τότε κλειστή σε ξένους κοινωνία της Ιαπωνίας κατά την δεκαετία του 1850.

Εμπνευσμένος από ιαπωνικές τεχνικές και σε συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες, ο Μπεάτο χρησιμοποίησε νερομπογιές προκειμένου να δημιουργήσει έναν καινοτόμο τρόπο να χρωματίσει ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες του Μπεάτο εμφανίζονται τώρα στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μετά από ενάμιση περίπου αιώνα.

Μέσω των φωτογραφιών του, ο Μπεάτο απεικονίζει τοπία, ανθρώπινες φιγούρες και παραδόσεις που αποκαλύπτουν νέες πτυχές από μία περίοδο της ιστορίας της Ιαπωνίας για την οποία δεν απομένουν, πια, πολλά ντοκουμέντα.

Κεντρικό θέμα στα έργα του Μπεάτο αποτελεί η θηλυκή ομορφιά, θέμα δημοφιλές τόσο σε Γιαπωνέζους όσο και σε ξένους φωτογράφους κατά την περίοδο. Πολλές από τις φωτογραφίες του Μπεάτο απεικονίζουν γοητευτικές Γιαπωνέζες με λευκό δέρμα, εξειδικευμένα χτενίσματα και λεπτεπίλεπτα κιμονό. Τέτοιες εικόνες είχαν μεγάλη απήχηση ανά τον κόσμο κατά την περίοδο εκείνη και προσέλκυαν άντρες από όλο τον κόσμο στην Ιαπωνία.

Πέρα από εξωτικές γυναικείες φιγούρες, ο Μπεάτο απεικονίζει καθημερινές σκηνές από την ζωή απλών ανθρώπων στην Ιαπωνία της εποχής, Ιαπωνικές τέχνες, όπως την παρασκευή της παραδοσιακής ιαπωνικής πίπας γνωστή ως «κισερού» («kiseru”), καθώς και παραδόσεις όπως η τεχνική τατουάζ χοριμόνο (“horimono”), που ήταν πολύ συνήθης κατά την περίοδο.

Σύμφωνα με την Ροζέλα Μεντεγκάτζο (Rosella Menegazzo), η οποία επιμελήθηκε του βιβλίου «Χαμένη Ιαπωνία», οι φωτογραφίες που Μπεάτο παρουσιάζουν τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ιαπωνίας κατά την περίοδο Έντο, καθώς και τους τρόπους ζωής της πληθώρας διαφορετικών ανθρώπων που ζούσαν στην Ιαπωνία κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ