ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκες ξεχωρίζουν στη μάχη για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Γυναίκες ξεχωρίζουν στη μάχη για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ
REUTERS/Christopher Aluka Berry

Σε μια άτυπη πρόβα για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που θα λάβουν χώρα τον Νοέμβριο, δημοκρατικοί ψηφοφόροι κατέκλισαν τις κάλπες την Τρίτη και ανέδειξαν συγκλονιστικό αριθμό γυναικών υποψηφίων για το κόμμα των Δημοκρατικών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα διεκδικήσει το αξίωμα του κυβερνήτη για την πολιτεία της Τζόρτζια, μεταξύ άλλων εκπρόσωποι μειονοτήτων που θα επιχειρήσουν να γράψουν ιστορία.

Αυτές οι εκλογές θα είναι οι πρώτες εθνικές εκλογές μετά την νίκη του Προέδρου Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016. Θα αποτελέσουν σημαντική ένδειξη επικύρωσης ή μη της δημοτικότητας του Προέδρου και του κόμματος του.

Η Στέισι Άμπραμς έχει ήδη γράψει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που κατακτά την υποψηφιότητα μεγάλου κόμματος για την θέση του κυβερνήτη.

Η Άμπραμς σκοπεύει να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την εκλογή της κινητοποιώντας μαύρους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην ενδιάμεσες εκλογές. Αυτή η δημογραφική ομάδα θεωρείται ότι έχει ως επί το πλείστον Δημοκρατικές βλέψεις αλλά συχνά απέχει από τέτοιου τύπου εκλογές.

Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι η Τζόρτζια πρόκειται για σχετικά συντηρητική νότια πολιτεία και, ως εκ τούτου, κυριαρχείται από Ρεπουμπλικάνους, η Άμπραμς αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στην κατατρόπωση του Ρεπουμπλικάνου αντίμαχού της.

Πέρα από την ανάδειξη της Άμπραμς στη Τζόρτζια, οι πολιτείες του Τέξας και του Κεντάκι επίσης ανέδειξαν γυναίκες στο προσκήνιο. Οι αναδείξεις αυτές είναι κρίσιμες στο πλαίσιο της απόπειρας του Δημοκρατικού κόμματος να ανακτήσει πλειοψηφία στη Βουλή των αντιπροσώπων, η οποία μέχρι στιγμής κυριαρχείται από Ρεπουμπλικάνους.

Η πολιτεία του Τέξας σημείωσε ιστορικό αριθμό γυναικών υποψηφίων, ιδιαίτερα από μέρους των Δημοκρατικών. Δύο γυναίκες, η βετεράνος του Ιράκ Τζίνα Ορτίζ Τζόουνς και η δικηγόρος Λίζι Πανίλ Φλέτσερ, θα διεκδικήσουν θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Τζόουνς, η οποία πρόκειται επίσης για επίμαχη φυσιογνωμία, ούσα μεικτής καταγωγής (Φιλιππινέζικης και Αμερικανικής) θα διεκδικήσει τον Νοέμβριο θέση έναντι του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Γουίλ Χούρντ.

Την προσοχή τράβηξε ακόμη η ανάδειξη της Λούπε Βαλντέζ για την θέση του κυβερνήτη στο Τέξας. Παρότι οι πιθανότητες να κερδίσει σε μία συντηρητική πολιτεία όπως το Τέξας είναι μικρές, η Βαλντέζ θα προσπαθήσει να σημειώσει ιστορική νίκη ως η πρώτη ανοιχτά λεσβία κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα όμως εξέθεσαν και τις διαφωνίες που διχάζουν το κόμμα των Δημοκρατικών. Για παράδειγμα, στο Κεντάκι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι επέλεξαν την Έιμι ΜακΓκάρθ έναντι του Δημάρχου του Λέξινγκτον Τζιμ Γκρέι ως δημοκρατική εκπρόσωπο, παρότι ο τελευταίος είχε κερδίσει το χρίσμα της Δημοκρατικής Επιτροπής Εκστρατείας του Κογκρέσου για τις εκλογές του Νοεμβρίου έναντι του Ρεπουμπλικάνου Αντιπροσώπου Άντι Μπαρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ