ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit αυξάνει τις αιτήσεις των Βρετανών για γερμανική υπηκοότητα

Το Brexit αυξάνει τις αιτήσεις των Βρετανών για γερμανική υπηκοότητα
REUTERS/HANNAH MCKAY

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας, ο αριθμός των Βρετανών που έκαναν αίτηση για Γερμανική υπηκοότητα αυξήθηκε φέτος κατά 162%, γεγονός που το ίδιο γραφείο συνδέει ξεκάθαρα με το Brexit.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το θέμα του Brexit εν απουσία κάποιας συγκεκριμένης συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους Βρετανούς υπηκόους, πολλοί εκ των οποίων φοβούνται ότι θα χάσουν την δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται σε χώρες της ΕΕ.

Oι Βρετανοί στους οποίους χορηγήθηκε Γερμανική υπηκοότητα ανέρχονται περίπου στους 7.500. Αριθμός ρεκόρ είχε κάνει αίτηση και τον προηγούμενο χρόνο (2016), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό Γερμανικών υπηκοοτήτων που δόθηκαν σε Βρετανούς υπηκόους τα τελευταία 2 χρόνια σε 10.400.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος αυτού των Βρετανών που έγιναν Γερμανοί πολίτες κατά την προηγούμενη 15ετία, από το 2000 ως το 2015.

Προκειμένου να εξασφαλίσει Γερμανική υπηκοότητα Βρετανός πολίτης θα πρέπει να έχει ζήσει στη Γερμανία για τουλάχιστον 8 χρόνια ενώ, για όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, επιτρέπεται η κατοχή διπλής Βρετανικής και Γερμανικής υπηκοότητας στους συγκεκριμένους Βρετανούς πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ