ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Από τον Κιμ εξαρτάται αν θα γίνει η συνάντηση με τον Τραμπ

Πομπέο: Από τον Κιμ εξαρτάται αν θα γίνει η συνάντηση με τον Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque and Korea Summit Press Pool/File Photos

Η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν «εξαρτάται εν τέλει» από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Αυτός ζήτησε αυτή τη συνάντηση, ο πρόεδρος συμφώνησε να τον συναντήσει, είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η συνάντηση θα διεξαχθεί», πρόσθεσε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην ακρόαση του στην Επιτροπή, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι η ιστορική σύνοδος «εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου».

Μία μέρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενδέχεται να αναβληθεί για αργότερα.

«Είναι πιθανόν να μη συμβεί στις 12 Ιουνίου» στη Σιγκαπούρη, είπε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όπου υποδέχτηκε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν.

Η σύνοδος «ίσως να γίνει αργότερα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ορισμένες προϋποθέσεις», τις οποίες όμως δεν ανέλυσε.

Ο Τραμπ έκρινε πάντως ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μιλάει «πολύ σοβαρά» όταν εκφράζει την πρόθεσή του για αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρατήρησε μια διαφοροποίηση στο ύφος που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα μετά τη δεύτερη συνάντηση του Κιμ με τον πρόεδρο της Κίνας, τον Σι Τζινπίνγκ. «Υπήρχε μια διαφορά όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφυγε από την Κίνα την δεύτερη φορά. Είχε διαφορετική συμπεριφορά μετά από αυτήν τη συνάντηση και ξαφνιάστηκα λίγο», είπε, διερωτώμενος για τον ρόλο που παίζει ο Κινέζος ομόλογός του.

«Τα πράγματα άλλαξαν μετά από αυτήν τη συνάντηση και δεν μπορώ να πω ότι αυτό με χαροποιεί», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Τραμπ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνάντηση κορυφής μεταξύ του Μουν και του Κιμ. Οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί στα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα, σε μια ιστορική, γεμάτη συμβολισμούς συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ