ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε να καταστρέφει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις

Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε να καταστρέφει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις
Φωτογραφία Αρχείου EPA/JEON HEON-KYUN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε τουλάχιστον τρία από τα πυρηνικά της τούνελ, κτήρια επιτήρησης των εργασιών του προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων και άλλα κτίσματα που σχετίζονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η όλη διαδικασία «επιτηρήθηκε» από ξένους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν προσκληθεί από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν υπήρξαν όμως ειδικοί στην καταστροφή πυρηνικών και χημικών όπλων, γεγονός που έχει ερμηνευτεί ως προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Συνεργείο του CNNi, βρέθηκε στο σημείο και παρακολούθησε την καταστροφή των τούνελ 2, 3 και 4 από ειδικό παρατηρητήριο, που είχε στηθεί περίπου 500 μέτρα μακριά από το σημείο.

«Απενεργοποιεί» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών η Βόρεια Κορέα

Ήταν μεταξύ των δεκάδων δημοσιογράφων που έλαβαν την «πρόσκληση» από τον Κιμ. Η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων σημειώθηκε περίπου δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφή μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Προ των εκρήξεων, αξιωματούχοι έδειξαν στους δημοσιογράφους τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στα τούνελ, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο για να ξεκινήσουν οι εκρήξεις.

North Korea blows up tunnels at Punggye-ri nuclear test site, by Tim Schwarz, Will Ripley and Paul Devitt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ