ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς αντιδράσεις για την ακύρωση του ραντεβού Τραμπ-Κιμ

Διεθνείς αντιδράσεις για την ακύρωση του ραντεβού Τραμπ-Κιμ
REUTERS/Kevin Lamarque and Korea Summit Press Pool/File Photos

Την έντονη λύπη του για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ματαιώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

«Είμαι ιδιαίτερα σαστισμένος και είναι πολύ λυπηρό ότι η Σύνοδος μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ δεν θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένο», τόνισε ο Μουν σε μια συνάντηση με τους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το Yonhap ανέφερε ότι ο Μουν παρότρυνε για άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Κιμ και σημείωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν θα πρέπει να καθυστερήσει λόγω της απόφασης ματαίωσης της Συνόδου.

Ο πρόεδρος Μουν συναντήθηκε εκτάκτως με τον σύμβουλό του σε θέματα ασφαλείας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μετά την ανακοίνωση ματαίωσης της Συνόδου.

Ανησυχία Γκουτέρες για την ακύρωση της συνάντησης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ματαίωση της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν και παρότρυνε τα μέρη να συνεχίσουν το διάλογο.

«Αν έχω ένα μήνυμα προς όλα τα μέρη, αυτό που ζητώ είναι ατσάλινα νεύρα ώστε να μπορεί να τεθεί μια πορεία διαλόγου ικανής για την επίτευξη ενός κοινού στόχου που πρέπει να είναι η ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε μιλώντας σε ένα πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Σε ανακοίνωσή του παράλληλα τόνισε ότι είναι ατυχές ότι κανένας διεθνής εμπειρογνώμονας δεν προσκλήθηκε στην ανατίναξη των σηράγγων από τη Βόρεια Κορέα που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές της δοκιμές, αν και καλωσόρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ.

Απογοήτευση του Λονδίνου

Την απογοήτευση της Βρετανίας για την ματαίωση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, μετέφερε μια εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η συνάντηση δεν θα προχωρήσει πλέον όπως ήταν προγραμματισμένο. Χρειάζεται να δούμε μια συμφωνία που μπορεί να φέρει την ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για αυτό το στόχο», τόνισε η εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Λύπη εκφράζει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα τη λύση του για την ακύρωση της συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν τόνισε ότι ελπίζει ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί μολαταύτα.

Ο Μακρόν παροτρύνει για συνέχεια των προσπαθειών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μετά την ματαίωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουνίου.

Μιλώντας σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο Μακρόν τόνισε ότι ελπίζει η απόφαση του Τραμπ «να είναι απλά μια αναποδιά σε μια διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ