ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία - Καταστράφηκαν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία - Καταστράφηκαν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ
REUTERS/Feras Makdesi

Πύραυλοι που πιθανότατα εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν την Πέμπτη (24/5) αποθήκες όπλων που ανήκαν στο λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Νταμπάα, στην κεντρική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έξι πύραυλοι εβλήθησαν εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Νταμπάα και των περιχώρων του, στον δυτικό τομέα της επαρχίας Χομς, και έπληξαν αποθήκες όπλων που ανήκαν στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Πηγές στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν υπέρπτηση νωρίτερα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο και ότι «ορισμένα» συνέχιζαν να πετούν στην περιοχή, κάτι που άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες επιδρομές.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής ΠΑ περνούν συχνά από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο για να εξαπολύουν επιδρομές στη Συρία.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο δέχθηκε επίθεση με πυραύλους την Πέμπτη.

«Ένα από τα στρατιωτικά μας αεροδρόμια έγινε στόχος πυραύλων που αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», μετέδωσε το SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο έκανε λόγο για «εκρήξεις στα περίχωρα του αεροδρομίου στη Νταμπάα», ο στόχος της χθεσινής «επίθεσης» δεν επλήγη.

Καμιά πηγή δεν έχει κάνει λόγο για ανθρώπινες απώλειες μέχρι στιγμής.

Η Χεζμπολάχ, προσκείμενη στην Τεχεράνη, πολεμά στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι στρατιωτικές υποδομές της σιιτικής οργάνωσης στη χώρα, όπως και αυτές των δυνάμεων του Ιράν που έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο, έχουν πληγεί επανειλημμένα σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

ΑΠΕ, AFP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ