ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κατηγορίες για κατασκοπεία αντιμετωπίζουν δύο πρώην πράκτορες

Γαλλία: Κατηγορίες για κατασκοπεία αντιμετωπίζουν δύο πρώην πράκτορες
EPA/Borislav Troshev/Φωτογραφία αρχείου

Δύο πρώην πράκτορες της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας καθώς και η σύζυγος του ενός εξ αυτών προσήχθησαν σε δίκη για προδοσία, με την κατηγορία ότι διαβίβασαν κρατικά μυστικά σε μια ξένη δύναμη, έκανε γνωστό το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί επιβεβαίωσε ότι τη σύλληψή των τριών ατόμων (που παραμένουν ανώνυμα) έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε δήλωση της τόνισε ότι ενδέχεται οι δύο συνταξιούχοι κατάσκοποι να εξέθεσαν μυστικά που «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια του κράτους».

Οι πρώην πράκτορες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που περιλαμβάνουν κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης, έκθεση διαβαθμισμένων μυστικών και παράδοση πληροφοριών που βλάπτουν θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα, ενώ ο ένας από τους δύο θα αντιμετωπίσει και κατηγορίες για άμεση υποκίνηση προδοσίας, σύμφωνα με δήλωση δικαστικής πηγής στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι πράκτορες φέρεται να παρέδωσαν κρατικά μυστικά ενόσω βρίσκονταν ακόμη στη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών DGSE, δήλωσε η Παρλί στον τηλεοπτικό σταθμό CNews. Αρνήθηκε να σχολιάσει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω δύναμη ήταν η Κίνα.

Πριν από λίγο επίσημη πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πως οι δύο πρώην πράκτορες φέρεται να εργάζονταν για τις κινεζικές αρχές.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πει πόσο πρόσφατα οι φερόμενοι ως διπλοί πράκτορες επιδίδονταν σε αυτές τις ενέργειες.

Η ίδια η DGSE επικοινώνησε με τους Γάλλους εισαγγελείς όταν ανακάλυψε την «εξαιρετικά σοβαρή» συμπεριφορά των πρακτόρων της, ανέφερε αργά χθες σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Το γεγονός ότι κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου είναι απόδειξη ότι είμαστε σε επιφυλακή», είπε η Παρλί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ