ΚΟΣΜΟΣ

Editorial στην πρώτη σελίδα μετά το 1920 οι Times λόγω οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

Editorial στην πρώτη σελίδα μετά το 1920 οι Times λόγω οπλοκατοχής στις ΗΠΑ
Andrew Burton/Getty Images/Ideal Image

Για πρώτη φορά από το 1920 οι Times της Νέας Υόρκης κυκλοφόρησαν με άρθρο γνώμης στην πρώτη τους σελίδα σχετικό με την ανεξέλεγκτη χρήση όπλων στην Αμερική καθώς η χώρα επουλώνει τις πληγές της μετά το νεό μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο.

Το κείμενο ανέβηκε στο Ίντερνετ χθες το βράδυ και περιλαμβάνεται στην έντυπη έκδοση του σημερινού φύλλου της εφημερίδας.

Με τίτλο «Η επιδημία των όπλων», η εφημερίδα ζητά την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα πυροβόλα όπλα με τον εκδότη Άρθουρ Σούλτσμπέρκερ Τζούνιορ να εξηγεί ότι η εφημερίδα θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα αγωνίας και οργής για την ανικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το θέμα.

"Αποτελεί ηθικό έγκλημα και εθνική ντροπή το γεγονός ότι πολίτες μπορούν να αγοράζουν νομίμως όπλα που προορίζονται ειδικά για να σκοτώνουν ανθρώπους με κτηνώδη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα", αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

Η ιστορική νεοϋορκέζικη εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ είναι "δίκαιο και πρέπον" για τις αρχές να ερευνήσουν τους ενόχους και να μάθουν αν η πράξη συνδέεται με την τρομοκρατία, "η προσοχή και ο θυμός των Αμερικανών θα πρέπει επίσης να κατευθυνθεί προς τους αιρετούς αξιωματούχους, η δουλειά τον οποίων είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια του πληθυσμού.

Εκείνοι όμως -συνεχίζει το άρθρο- στρέφονται προς το χρήμα και την πολιτική εξουσία της βιομηχανίας αυτής που ευημερεί χάρη στη διάδοση "όλο και πιο ισχυρών πυροβόλων όπλων".

Η εφημερίδα μάλιστα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν επιχείρησαν να διορθώσουν την κατάσταση, αντίθετα από ο,τι έπραξαν άλλες χώρες που πληττονται επίσης από την ένοπλη βία.

"Είναι πια καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για περιορισμό της διάδοσης των πυροβόλων όπλων και αντ' αυτού να μειώσουμε με δραστικό τρόπο τον αριθμό τους", γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η απόκτηση ορισμένων τύπων όπλων και πυρομαχικών, ιδιαίτερα επιθετικών τουφεκιών ελαφρά τροποποιημένων που χρησιμοποιήθηκαν στο φονικό στην Καλιφόρνια "πρέπει να απαγορευτεί για τους πολίτες".

Η προηγούμενη φορά που οι New York Times είχαν δημοσιεύσει κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα ήταν στις 13 Ιουνίου 1920 για να επικρίνουν την ανάδειξη του ρεπουμπλικανού Ουόρεν Χάρντινγκ στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Πηγή: Social Media

Ομπάμα: Γιατί να έχουν όπλα οι επικίνδυνοι για πτήσεις;

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε στην εβδομαδιαία του ομιλία από τον Λευκό Οίκο πως η τραγωδία υπενθυμίζει την ανάγκη να καταστεί δυσκολότερο για τους εγκληματίες να αποκτούν όπλα, χαρακτήρισε "παράλογο" το γεγονός ότι δεν απαγορεύεται να αγοράζουν όπλα Αμερικανοί που περιλαμβάνονται στη "λίστα απαγόρευσης πτήσεων".

"Αν είσαι πολύ επικίνδυνος για να επιβιβαστείς σ' ένα αεροπλάνο, είσαι εξ ορισμού πολύ επικίνδυνος για να αγοράσεις όπλα", τόνισε ο Ομπάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ