ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάρλο Κοταρέλι
REUTERS/Tony Gentile

Την εντολή για να συγκροτήσει άμεσα κυβέρνηση τεχνοκρατών έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ιταλός οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε το δόκτορα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Η «εσχάτη προδοσία» του Ματαρέλα

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το λαό το βράδυ της Κυριακής, επέμεινε πως η παραμονή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ είναι θεμελιώδους ουσίας για τη χώρα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία. Ο Ιταλός πρόεδρος υπερθεμάτισε για το ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών ενώ πρόσθεσε πως θα αποφασίσει προσεχώς για τα επόμενα βήματα.

Την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας εξέφρασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, δηλώνοντας πως «τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα».

Από την άλλη, ο Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε την απόρριψη της επιλογής Σαβόνα από τον πρόεδρο «απαράδεκτη»:

«Ποιο το νόημα να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» διερωτήθηκε ο ίδιος, προσθέτοντας μαινόμενος: «Πρόκειται για μία θεσμική σύγκρουση άνευ προηγουμένου. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, σε μήνυμά του στο διαδίκτυο.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε, επίσης, σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο ίδιος μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ