ΚΟΣΜΟΣ

Εγκαταλείπει τον όρο «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων

Εγκαταλείπει τον όρο «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκονται σε κομβικό σημείο, ένα διαχρονικό πρόβλημα στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεων με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, φαίνεται πως οδεύει προς λύση.

Η Εκκλησία των Σκοπίων, δήλωσε πως επιθυμεί την «επαναφορά της στην κανονικότητα» και μάλιστα απέστειλε σχετικό αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Το αίτημα, που υποστηρίχθηκε και διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εξετάστηκε χθες από την «Αγία και Ιερά Σύνοδο, που συνήλθε υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος».

Όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος, θα επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πΓΔΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ