ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξεμένουν από βόμβες στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ ξεμένουν από βόμβες στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους
Φωτογραφία από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους Anadolu Agency /Getty Images/Ideal Images

Περισσότερους από 20.000 πυραύλους και βόμβες έχει εκτοξεύσει η πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών από το ξεκίνημα των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, πριν από 15 μήνες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων σε πυρομαχικά και στην ανάγκη χρηματοδότησης και παραγωγής όπλων.

Η πολεμική αεροπορία μάλιστα «χρησιμοποιεί πυρομαχικά σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς συγκριτικά με τη δυνατότητα ανανέωσής τους», σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου της, Στρατηγό Μαρκ Ουέλς.

«Τα B-1 έχουν εκτοξεύσει βόμβες σε αριθμούς ρεκόρ. Τα F-15Es βρίσκονται στη μάχη επειδή έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και μάλιστα με μεγάλη ευελιξία ένα ευρύ φάσμα όπλων. Χρειαζόμαστε τη χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίσουμε την ετοιμότητά μας για μια μακρά μάχη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουέλς.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολεμικής αεροπορίας, οι επιχειρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα αποθέματα πυρομαχικών να είναι «κάτω του επιθυμητού με βάση το πλάνο μας».

Ο αξιωματούχος τόνισε στο CNN ότι η πολεμική αεροπορία έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για πυραύλους Hellfire και για τα υπό ανάπτυξη πλάνα της να «γεμίσει» τις αποθήκες πυρομαχικών το γρηγορότερο δυνατό.

Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό ενδέχεται «να χρειαστούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια».

The U.S. is running out of bombs to drop on ISIS

By Jeremy Diamond and Barbara Starr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ