ΚΟΣΜΟΣ

«Θύελλα» αντιδράσεων για την επιβολή δασμών από τον Τραμπ

«Θύελλα» αντιδράσεων για την επιβολή δασμών από τον Τραμπ
REUTERS/Joshua Roberts

Αναστάτωση στις αγορές και έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται από τον Καναδά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Μεξικό.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την άμεση -και έντονη- αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπογράμμισε ότι θα θέσει σε ισχύ αντισταθμιστικά μέτρα. Η Σουηδή επίτροπος εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά.

Tην επιβολή αντίμετρων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» είπε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα γνωστοποιηθούν μέσα στις επόμενες ώρες. «Είναι απαράδεκτο μια χώρα να επιβάλει μονομερώς μέτρα, όσον αφορά στα ζητήματα παγκόσμιου εμπορίου» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Παράνομη η απόφαση, λέει η Γαλλία

Παράνομη και λαθεμένη χαρακτήρισε την απόφαση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και του τόνισε πως η ΕΕ θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό».

Προέτρεψε μάλιστα τον Αμερικανό πρόεδρο να συναινέσει η κυβέρνησή του να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ωστόσο στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, δεν δίνεται καμιά διευκρίνιση για την απάντηση του ρεπουμπλικάνου.

Η Γαλλία δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ «υπό την πίεση» της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε την Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα αρνηθούμε να διαπραγματευθούμε υπό πίεση. Συνάντησα σήμερα το πρωί τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και του είπα καθαρά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδεχθούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό πίεση», είπε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ενώ έκανε ενδιάμεσο σταθμό στο Μόντρεαλ πριν από την άφιξή του στο Ουίσλερ του Καναδά, όπου πρόκειται να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών και άλλων αξιωματούχων των χωρών της Ομάδας των Επτά.

Σολτς: Η απόφαση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν από τον Καναδά, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Μεξικό αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς καθ' οδόν προς τη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των Επτά στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. «Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της.

Ακόμη, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Έκκληση για διάλογο απευθύνει η Ιαπωνία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση να γίνει «έλλογος» διάλογος μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά για να προληφθεί ο κίνδυνος τα μέτρα προστατευτισμού να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν νομίζω ότι το κύμα του ελεύθερου εμπορίου θα αλλάξει κατεύθυνση. Αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τη συζήτηση, ώστε η κατάσταση να μην κλιμακωθεί», τόνισε ο Κουρόντα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Ουίσλερ, στον Καναδά, όπου πρόκειται να διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

«Κατρακυλούν» οι αγορές


Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, εξαιτίας της νέας έντασης που προκάλεσε η ανακοίνωση περί επιβολής δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, απόφαση που θα ακολουθηθεί από μέτρα αντιποίνων.

Ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones έκλεισε με πτώση 251,94 μονάδων (-1,02%), στις 24.415,84 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 20,34 μονάδων (-0,27%), στις 7.442,12 μονάδες.


Ο ευρύτερος δείκτηςS&P 500, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 18,74 μονάδων (-0,69%), στις 2.705,27 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ