ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας
REUTERS/Remo Casilli

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους». Τον όρκο αυτό επανέλαβαν τα μέλη της νέας ιταλικής κυβέρνησης των «Πεντάστερων» και της Λέγκα ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.

Με την τελετή αυτή, ο Τζουζέπε Κόντε αναλαμβάνει και επίσημα τα «ηνία» της χώρας, σε μια περίοδο που η χώρα κλυδωνίζεται.

Ο Κόντε, νομικός χωρίς πολιτική εμπειρία, παρουσίασε την Πέμπτη το κυβερνητικό του σχήμα στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και έλαβε το «πράσινο φως».

O 53χρονος Κόντε θα πρέπει τώρα να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο ιταλικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν αναμένονται εκπλήξεις στην ψηφοφορία αυτή, καθώς Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέχουν την πλειοψηφία και στην άνω και στην κάτω βουλή.

Οι γυναίκες, στην νέα αυτή κυβερνητική σύνθεση είναι πέντε. Εννέα υπουργοί επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, επτά από την Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι -αντίστοιχα- υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης, και Εσωτερικών, αλλά και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.

Μετά την ορκωμοσία, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα πάρουν μέρος στην δεξίωση, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, επ' ευκαιρία της γιορτής της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Το νέο σχήμα της ιταλικής κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε

Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι

Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι

Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία

Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο

Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι

Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα

Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα

Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Το όνομα που είχε προτείνει ο Κόντε για το υπουργείο Οικονομικών, την πρώτη φορά που έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεν είχε γίνει δεκτό από το Ματαρέλα, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στην αβεβαιότητα.

Ο Τζοβάνι Τρία, όμως, έγινε αποδεκτός από τον ιταλό πρόεδρο. Αυτοί που τον ξέρουν καλά τον περιγράφουν ως φιλοευρωπαϊστή, αλλά ισορροπημένο, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα.

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη. Στα κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ