ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στον «πάγο» η πολιτική αβεβαιότητα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Ιταλία: Στον «πάγο» η πολιτική αβεβαιότητα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
REUTERS/Remo Casilli

Μετά από τρεις μήνες πολιτικής αστάθειας, η Ιταλία έχει κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του συνασπισμού των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα ορκίστηκαν στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

«Η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί εντατικά για την πραγμάτωση των πολιτικών στόχων της συμφωνίας μας και με αποφασιστικότητα για τη βελτίωση της ζωής των Ιταλών», δεσμεύτηκε, μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο, ο Τζουζέπε Κόντε.

54 Μαΐων, από την Απουλία της Κάτω Ιταλία, διαζευγμένος και πατέρας ενός 10χρονου αγοριού, καθηγητής νομικής, χωρίς πρότερη πολιτική εμπειρία, είναι ο άνθρωπος που καλείται να ηγηθεί της πιο αντισυστημικής κυβέρνησης μετά το τέλος του φασισμού.

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

Ο δρόμος προς την ορκωμοσία, ωστόσο, αποδείχτηκε ιδιαζόντως… ανώμαλος.

Λίγο πριν δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, το βιογραφικό τού Κόντε έγινε «κόκκινο πανί». Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανακοίνωνε πως δεν είχε στη διάθεσή του αρχείο με το όνομα τού Κόντε, είτε ως φοιτητή είτε ως καθηγητή, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριζε ο ίδιος για σπουδές στο συγκεκριμένο ίδρυμα, το 2008 και ’09.

Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτός, μία δεύτερη, σοβαρότερη κρίση στο παρά πέντε παρ’ολίγον να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Την περασμένη Κυριακή, μετά τη (δεύτερη) έγκριση της υποψηφιότητας τού Κόντε για τη θέση του πρωθυπουργού από το Ματαρέλα, ο 54χρονος εγκατέλειψε την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης, επιστρέφοντας την εντολή, όταν ο πρόεδρος απέρριψε την επιλογή του για τον άνθρωπο που θα προΐστατο του υπουργείου Οικονομικών.

Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία τρομάζει την Ευρώπη

Πέραν όλων αυτών, οι ξενοφοβικές, αντιμεταναστευτικές, αντιευρωπαϊκές θέσεις των δύο κομμάτων σε συνδυασμό με υπερφίαλες έως μη ρεαλιστικές, κατά πολλούς, προεκλογικές εξαγγελίες πιστεύεται πως θα τους φέρουν σύντομα αντιμέτωπους με τον σκεπτικισμό και την προκατάληψη από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τις αντιδράσεις μερίδας συμπολιτών τους.

Όπως και να’χει, αν και απρόσκοπτη, η πρώτη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ