ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Τσερνόμπιλ

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Τσερνόμπιλ
State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη «ζώνη αποκλεισμού» γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές διαβεβαιώνοντας ότι δεν παρατηρήθηκε καμία επικίνδυνη αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή.

«Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού, ούτε στις γειτονικές εκτάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία που ελέγχει αυτήν την περιοχή.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το πρωί από ξερά χορτάρια σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε μια δασωμένη πλαγιά. Το εργοστάσιο δεν κινδύνευσε από τις φλόγες.

Περίπου 130 πυροσβέστες, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

Ο αντιδραστήρας υπ' αριθμόν 4 του σοβιετικού πυρηνικού εργοστασίου του Τερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, εξερράγη το 1986. Το ραδιενεργό νέφος εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση, μολύνοντας τα τρία τέταρτα της Ευρώπης αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αυτή ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μια ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό παραμένει μέχρι και σήμερα ακατοίκητη.

Οι άλλοι τρεις αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ συνέχισαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέχρι που ο σταθμός έκλεισε οριστικά, τον Δεκέμβριο του 2000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ