ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε την αποστολή του στο διάστημα το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ

Ξεκίνησε την αποστολή του στο διάστημα το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ
EPA/SERGEI ILNITSKY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν με προορσισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Ο Ρώσος κοσμοναύτης  Σεργκέι Πρκοκόπιεφ, ο Γερμανός Αλεξάντερ Γκερστ και η Αμερικανίδα γιατρός, απεσταλμένη της NASA, Σερένα Αουνιόν Σάνσελορ αναμένεται να φτάσουν στον διαστημικό σταθμό στις 8 Ιουνίου.

Δεύτερη αποστολή Γερμανού αστροναύτη στο διάστημα

Ο Γερμανός αστροναύτης Αλεξάντερ Γκερστ, ο «άστρο-Άλεξ», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά για την πτήση στο διάστημα. Υπερήφανος πήρε πόζα στο ρωσικό κοσμοδρόμιο σταθμό Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, μπροστά από το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση.

Επί δύο χρόνια ετοιμαζόταν εντατικά γι´ αυτό το ταξίδι. Έχει ολοκληρώσει ασκήσεις σε 50 πειράματα, που θα πρέπει να κάνει στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS και στην τεχνολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει. Έχει περάσει πολλά ιατρικά τεστ και μια σειρά από δοκιμές που θα του χρειαστούν αργότερα.

Ο Γκερστ έμαθε να πλοηγεί το Σογιούζ και να το δένει στον ISS. Ασκήθηκε σε περιπάτους στο διάστημα και μυήθηκε σε όλα τα τεχνικά συστήματά του, πέρασε από σενάρια εκτάκτου ανάγκης και έμαθε κανόνες συμπεριφοράς. Κι όλα αυτά σε στενή συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό, που σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και της παραμονής του στο διάστημα θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει.

Μαζί με φοιτητές γραφικών τεχνών του Ντάρμστατ σχεδίασε το λογότυπο της αποστολής του, το «Horizons». Ακόμη και για το φαγητό του προετοιμάστηκε. Έχει παραγγείλει σπεσιαλιτέ από την ιδιαίτερή του πατρίδα, στο Σβέμπιχ. Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα επικοινωνίας βελτίωσε τα ρωσικά του.

Παρά το σκληρό πρόγραμμα, ο Γερμανός αστροναύτης βρήκε καιρό να ασχοληθεί με τους followers του μέσω twitter και να τους κεντρίσει τον ενθουσιασμό για το διάστημα. Πάνω από ένα εκατομμύριο followers έχει ήδη στο twitter, πέντε φορές περισσότερους από ό,τι είχε στην πρώτη του αποστολή στο διάστημα.

Μαζί στο ταξίδι του θα πάρει και μια μεταλλική μπάλα με κείμενα και επιθυμίες μαθητών από όλη τη Γερμανία. Επίσης έναν μίνι υπολογιστή, με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν να προγραμματίζουν. Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα σήμερα στην εκτόξευση. Το συναίσθημα κατά την εκτόξευση είχε περιγράψει κάποτε ο «άστρο-Άλεξ» ως εκπληκτικό χωρίς να μπορεί να το απολαύσει ένας αστροναύτης πλήρως.

«Καθόμαστε σε μια αναπαυτική καρέκλα και αφηνόμαστε, αλλά παράλληλα πρέπει να ελέγχουμε συνεχώς όλα τα συστήματα» είχε πει αρχές του χρόνου κατά τη διάρκεια άσκησης στη Μόσχα. «Το 90% της πνευματικής μας δύναμης πρέπει να αφιερώνουμε στην επιχείρηση και το υπόλοιπο 10% για να απολαμβάνουμε το ταξίδι κοιτώντας έξω από το παράθυρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ