ΚΟΣΜΟΣ

«Alexa» η πρώτη λέξη ενός παιδιού στη Βρετανία

«Alexa» η πρώτη λέξη ενός παιδιού στη Βρετανία
REUTERS/Elijah Nouvelage

Μαμά ή μπαμπά είναι συνήθως η πρώτη λέξη ενός παιδιού, όχι όμως και για τον Τζο Μπρέιντι, ενός έτους από τη Βρετανία που η πρώτη του κουβέντα ήταν… «Alexa».

Το μωρό προσπαθούσε να ενεργοποιήσει την προσωπική εικονική βοηθό της Amazon και το όνομά της ήταν η πρώτη του λέξη, όπως ανέφεραν οι γονείς του Λότι Λέντζερ και Μαρκ Μπρέιντι.

Ο Τζο γνώρισε τη συσκευή, όταν ήταν βρέφος στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς του, στο Γκέιτσχεντ της Αγγλίας.

«Ήταν ένα από τα λίγα πράγματα, από τα οποία μπορούσε να λάβει μια αντίδραση τότε. Η Alexa έλεγε "Συγγνώμη, δεν το κατάλαβα"» ανέφερε η μητέρα του παιδιού.

Ο αγοράκι άκουσε τους γονείς του να ζητούν βοήθεια από την Alexa και σύντομα έκανε το ίδιο.

«Μία μέρα τα κατάφερε. Νομίσαμε ότι ήταν αστείο αρχικά, οπότε τον ενθαρρύναμε. Στην πραγματικότητα είπε Alexa, προτού πει μαμά, μπαμπά».

Ο Τζο όμως που τώρα είναι 18 μηνών και έχει πολύ ευρύτερο λεξιλόγιο ενδιαφέρεται πλέον για τα παραδοσιακά παιχνίδια. «Έχει εμμονή με τα αυτοκίνητα και όλα αυτά τα παιχνίδια, προς το παρόν-δεν ασχολείται με την Alexa» είπε η Λέντζερ.

Είναι μία καλή είδηση, καθώς ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι η πρώιμη έντονη έκθεση σε τεχνολογικές συσκευές μπορεί να σηματοδοτήσει για τα βρέφη και τα νήπια την αρχή ενός εθισμού που μπορεί να εμφανιστεί αργότερα, λέει ο ψυχολόγος Άρικ Σίγκμαν στο πρακτορείο ειδήσεων Caters News Agency.

Η Alexa χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη της, απαντά σε ερωτήσεις και δέχεται/εκτελεί εντολές από τους ιδιοκτήτες.

Είναι ένα πρόγραμμα... ένας έξυπνος προσωπικός βοηθός που αναπτύχθηκε από το «Lab126» της Amazon και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στις συσκευές «Amazon Echo» και «Amazon Echo Dot». Μεταξύ πολλών άλλων αναπαράγει μουσική ή ηχητικά βιβλία, δημιουργεί λίστες για ψώνια ή εργασίες, ενημερώνει για τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους και το τι συμβαίνει στον κόσμο σε πραγματικό χρόνο.

Μπορεί επίσης να ελέγξει πολλές έξυπνες συσκευές (smartphones, tablets, smartwatches) και χρησιμοποιείται σαν σύστημα οικιακού αυτοματισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ