ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Φωτιά σε χώρο που φυλάσσονταν κάλπες και εξοπλισμός από τις εκλογές

Ιράκ: Φωτιά σε χώρο που φυλάσσονταν κάλπες και εξοπλισμός από τις εκλογές
REUTERS

Φωτιά σημειώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο όπου φυλάσσονταν οι μισές κάλπες της Βαγδάτης από τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, μερικές μέρες αφού το κοινοβούλιο απαίτησε την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν αιτήματα για επανάληψη των εκλογών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε αργότερα πως η φωτιά περιορίστηκε σε μία από τις τέσσερις αποθήκες του κτιρίου. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως οι κάλπες μεταφέρονται σε άλλη τοποθεσία υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Οι αρχές δεν ανέφεραν αν πιστεύουν πως η πυρκαγιά ήταν ατύχημα ή εμπρησμός, όμως ο χρόνος εκδήλωσής της υπονόμευσε τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας που η εγκυρότητά της είχε ήδη αμφισβητηθεί. Λιγότερο από το 45% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, σημειώνοντας ρεκόρ χαμηλής προσέλευσης, και οι ισχυρισμοί για νοθεία άρχισαν σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη της.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, η εκλογική συμμαχία του οποίου κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, δήλωσε την Τρίτη πως κυβερνητική έρευνα εντόπισε σοβαρές παραβιάσεις και επέρριψε την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές στην ανεξάρτητη επιτροπή εκλογών.

Το κοινοβούλιο έδωσε εντολή για πλήρη ανακαταμέτρηση με το χέρι την επόμενη ημέρα. Η Ανεξάρτητη Ανώτατη Επιτροπή Εκλογών είχε χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά μέσα καταμέτρησης των ψήφων προκειμένου να εκδώσει τα αποτελέσματα.

Η ανακαταμέτρηση θα μπορούσε να εξασθενίσει τον εθνικιστή κληρικό Μοκτάντα Σαντρ, επί μακρόν αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο συνασπισμός του οποίου κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις εκλογές. Ένας από τους ανώτατους συμβούλους του Σαντρ εξέφρασε ανησυχία που ορισμένα κόμματα προσπαθούν να σαμποτάρουν τη νίκη του κληρικού.

Ο Σαλίμ αλ-Τζαμπούρι, ο απερχόμενος πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε πως η φωτιά κατέδειξε πως οι εκλογές πρέπει να επαναληφθούν.

«Το έγκλημα της πυρκαγιάς στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οι κάλπες στην περιοχή Ρουσάφα είναι εκ προθέσεως ενέργεια, ένα σχεδιασμένο έγκλημα, που σκοπεύει να κρύψει τεκμήρια απάτης και χειραγώγησης ψήφων, να πει ψέματα στον ιρακινό λαό και να αλλάξει τη βούληση και τις επιλογές του», ανέφερε σε μια δήλωση.

Ο Τζαμπούρι έχασε την έδρα του με μικρή διαφορά τον Μάιο και ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς συνηγόρους της ανακαταμέτρησης πριν από τη φωτιά. Την έκκλησή του υποστήριξε ο αντιπρόεδρος Ιγιάντ Αλάουι, ηγέτης της εκλογικής συμμαχίας με την οποία ήταν υποψήφιος ο Τζαμπούρι.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Σαντρ Ντιάαα αλ-Ασάντι είπε πως η φωτιά ήταν μια συνωμοσία που είχε σκοπό να εξαναγκάσει σε επανάληψη των εκλογών και να κρύψει την απάτη.

«Όποιος κι αν ήταν αυτός που έκαψε το κτίριο αποθήκευσης του εκλογικού εξοπλισμού είχε δύο σκοπούς: είτε την ακύρωση των εκλογών είτε την καταστροφή των διπλών ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν μεταξύ των αποτελεσμάτων», έγραψε στο twitter.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα κτίριο του υπουργείου Εμπορίου στη Βαγδάτη όπου η εκλογική επιτροπή είχε αποθηκεύσει τις κάλπες από τη Ρουσάφα, τη μισή Βαγδάτη στην ανατολική πλευρά του ποταμού Τίγρη. Η Βαγδάτη είναι η πιο πολυπληθής επαρχία του Ιράκ, η οποία εκπροσωπείται με 71 έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο που διαθέτει συνολικά 329 έδρες.

Το κτίριο ήταν χωρισμένο σε τέσσερις αποθήκες δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών υποστράτηγος Σάαντ Μάαν. Μόνο μία από αυτές –εκείνη με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και έγγραφα– κάηκε, είπε.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στις υπόλοιπες τρεις αποθήκες, όπου βρίσκονται οι κάλπες, είπε.

«Είναι πιθανό να υπήρχαν επίσης ορισμένες κάλπες στην αποθήκη που πήρε φωτιά, αλλά οι περισσότερες από τις σημαντικές κάλπες είναι στις τρεις αποθήκες όπου η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο» είπε σε μήνυμα μέσω βίντεο από το σημείο της φωτιάς.

Ο νόμος για την ανακαταμέτρηση των ψήφων με το χέρι προβλέπει επίσης την αντικατάσταση της εκλογικής επιτροπής από δικαστές. Νωρίτερα σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η ανώτατη δικαστική αρχή του Ιράκ, όρισε τους δικαστές που θα αναλάβουν να αντικαταστήσουν τα μέλη της επιτροπής.

Το συμβούλιο όρισε επίσης τους δικαστές που θα αντικαταστήσουν τους τοπικούς επικεφαλής της επιτροπής σε κάθε μια από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, ένα άλλο μέτρο για το οποίο έδωσε εντολή το κοινοβούλιο.

Το συμβούλιο της επιτροπής έχει πει ότι θα προσβάλει τον νόμο για την ανακαταμέτρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ