ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση ΟΗΕ για άμεση αποβίβαση των εκατοντάδων μεταναστών του Aquarius

Έκκληση ΟΗΕ για άμεση αποβίβαση των εκατοντάδων μεταναστών του Aquarius
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS

Έκκληση στις Αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να επιτρέψουν στους 629 μετανάστες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 100 παιδιών, που επιβαίνουν σε πλοίο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία τους διέσωσε στη θάλασσα, να αποβιβαστούν επειγόντως, απηύθυνε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Το πλοίο Aquarius παραμένει σήμερα σε διεθνή ύδατα μετά την απόφαση του νέου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας να απαγορεύσει στο πλοίο να αγκυροβολήσει σε ιταλικό λιμάνι.

«Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», ανέφερε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Αγωνία για τους 629 επιβαίνοντες του Aquarius

Την ώρα που η Ιταλία και η Μάλτα αντιπαρατίθενται για το ποιος πρέπει να υποδεχθεί το πλοίο Aquarius, οι 629 άνθρωποι που διέσωσε στα ανοικτά της Λιβύης αγωνιούν για την τύχη τους.

«Δεν έχουμε κουνηθεί από την προηγούμενη νύκτα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται γιατί έχουμε σταματήσει», ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος Ανελίζε Μπόργκες, που βρίσκεται πάνω στο Aquarius.

Σύμφωνα με ένα tweet της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, «το Aquarius έλαβε εντολή από το Ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής στην τρέχουσα θέση του, δηλαδή 35 ναυτικά μίλια από την #Ιταλία και 27 ναυτικά μίλια από την Μάλτα».

Στο μεταξύ η κατάσταση στο πλοίο, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων επτά έγκυες γυναίκες, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένει ήρεμη.

Ωστόσο τίποτε δεν προμηνύει ότι η Ιταλία θα τους δεχθεί.

Ανένδοτος ο Σαλβίνι

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε σήμερα στο Twitter ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «το να σώζουμε ζωές είναι καθήκον, το να μετατρέψουμε την Ιταλία σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων όχι. Η Ιταλία έχει σταματήσει να προσκυνά και να υπακούει, αυτή τη φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ» χρησιμοποιώντας το hashtag #ας_κλείσουμε_τα_λιμάνια.

Ο Σαλβίνι αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο και στην άφιξη σήμερα το πρωί στα ανοικτά της Λιβύης ενός άλλου πλοίου ναυλωμένου από τη γερμανική ΜΚΟ Sea Watch. «Γερμανική οργάνωση, ολλανδικό πλοίο, η Μάλτα δεν κουνιέται, η Γαλλία που απορρίπτει και η Ευρώπη που αδιαφορεί, αρκετά», πρόσθεσε στο Twitter.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία ο συνασπισμός μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων που η χώρα κλείνει με αυτό τον τρόπο τα λιμάνια της.

Ο Σαλβίνι διατράνωνε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα περιόρισε τη ροή των μεταναστών προς τις ιταλικές ακτές. Πάνω από 600.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης από την Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι, όμως οι διασώσεις αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που χαρακτηρίζεται η πρώτη πρόκληση της θητείας του επικεφαλής της Λέγκας στην κυβέρνηση.

Η Μάλτα δεν δέχεται να υποδεχθεί το πλοίο

Μετά τη διάσωση των προσφύγων αυτών τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή το Aquarius αναζητεί ένα λιμάνι για να τους αποβιβάσει. Όμως τόσο η Μάλτα όσο και η Ιταλία αρνούνται να τους δεχθούν.

Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης τονίζει ο χρόνος πιέζει, ενώ ο εκπρόσωπός του στην Ιταλία Φλάβιο Ντι Τζιάκομο ζήτησε την Κυριακή να βρεθεί άμεση λύση.

«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια άμεση λύση εξαιτίας της πολύ ευάλωτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες αυτοί. Υπάρχουν έγκυες γυναίκες και πολλοί ανήλικοι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Αντάρτικο» από τον δήμαρχο του Παλέρμο

Ωστόσο πολλά ιταλικά λιμάνια, όπως αυτό του Παλέρμο στη Σικελία, είναι έτοιμα να δεχθούν το Aquarius.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “ασφαλές λιμάνι” (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.

«Αν ένας άκαρδος υπουργός αφήνει να πεθαίνουν στη θάλασσα έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι, το λιμάνι της Νάπολης είναι έτοιμο να τους δεχθεί», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Κάλεσμα Κομισιόν σε Ιταλία – Μάλτα να βοηθήσουν τους διασωθέντες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να παράσχουν φροντίδα στους διασωθέντες.

«Μιλάμε για ανθρώπους... Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων Αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ