ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν - Βούτσιτς στην Τουρκία για τον αγωγό TANAP

Κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν - Βούτσιτς στην Τουρκία για τον αγωγό TANAP
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Τουρκία θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτςώστε να παραστεί στα εγκαίνια του Trans Anatolian (TANAP), αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσκάλεσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο πρόεδροι στις 3 Ιουνίου, όπου συζητήθηκαν θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.

Η Σερβία ενδιαφέρεται άμεσα για την εξασφάλιση νέας οδού προμήθειας φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η Ρωσία, όπως ανήγγειλε, μετά το 2019, θα σταματήσει την παροχή αερίου μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

Στην σύνοδο ΕΕ - δυτικών Βαλκανίων, τον περασμένο Μάιο, στη Σόφια, οι υπουργοί Ενέργειας της Σερβίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για την κατασκευή του αγωγού Νις - Ντιμίτροβγραντ - Βουλγαρία που θα συνδεθεί με κάποιον από τους αγωγούς του αποκαλούμενου νότιου διαδρόμου (TANAP-TAP).

Το σερβικό τμήμα του αγωγού αυτού θα χρηματοδοτηθεί με 49,6 εκατομμύρια από την ΕΕ και το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αμφίβολο παραμένει αν η σύνδεση θα γίνει σε υποσταθμό του ΤΑΡ στην Ελλάδα ή θα συνδεθεί στον αγωγό ΤΑΝΑΡ στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η Άγκυρα προωθεί επιτακτικά τη δεύτερη εκδοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ