ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η αποπυρηνικοποίηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα

Τραμπ: Η αποπυρηνικοποίηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουνυπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία αναγνωρίζεται η πρόοδος που επετεύχθη στη σημερινή, ιστορική τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη.

«Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ένα κείμενο γεμάτο νόημα», είπε ο Τραμπ ενώπιον των δημοσιογράφων, πριν την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας.

Ο Κιμ, με τη σειρά του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό πρόεδρο για την τελική διεξαγωγή της συνάντησης. «Είχαμε μία ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ένα ιστορικό κείμενο», είπε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

«Ο κόσμος θα δει μία τεράστια αλλαγή», συνέχισε.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος στο CNNi, δεν υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου που υπεγράφη.

Υπογράφοντας τη συμφωνία στο πλευρό του βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος συνοδευόταν από την αδελφή του, ο Τραμπ τόνισε πως η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας «ξεκινά, πολύ, πολύ γρήγορα». Ερωτώμενος αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίηση, ο πλανητάρχης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Φυσικά. Ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία πολύ-πολύ γρήγορα».

Θα καλέσω τον Κιμ στον Λευκό Οίκο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την υπογραφή του κειμένου, ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε πως ανέπτυξε έναν «πολύ ιδιαίτερο δεσμό» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Ήταν τιμή μου να είμαι μαζί σου», είπε ο πλανητάρχης απευθυνόμενος στον συνομιλητή του.

Ερωτώμενος αν θα καλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «φυσικά, θα το κάνω».

«Είναι ένας άξιος διαπραγματευτής», είπε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας πως ο Κιμ «διαπραγματεύεται για τον λαό του». «Έμαθα ότι είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος. Επίσης, έμαθα ότι αγαπάει πολύ την χώρα του», αποκάλυψε ο πλανητάρχης.

Η σημαντική ημέρα έκλεισε με τους δύο ηγέτες να σφίγγουν τα χέρια με φόντο τις σημαίες των χωρών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ