ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η πλήρης αποπυρηνικοποίηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία

Ιαπωνία: Η πλήρης αποπυρηνικοποίηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία
REUTERS/Issei Kato

Η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, όπως εκτίμησε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κόνο, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK, τόνισε πως «υπάρχουν πολλά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. Η απόλυτη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί δεκαετίες. Ωστόσο, η καταστροφή των πυρηνικών όπλων και ο παροπλισμός των αντίστοιχων πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πολύ χρόνο»

Ο νοτιοκορεάτης προεδρικός σύμβουλος Μουν Γιουνγκ-ιν εξέφρασε παρόμοια άποψη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei, υποστηρίζοντας ότι η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τον παροπλισμό των σχετικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί μια δεκαετία.

Tραμπ μετά τη συνάντηση με τον Κιμ: Τέλος τα παιχνίδια πολέμου

Σύμφωνα με τον Μουν, η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ζητήσει πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίησή της.

Ο Τραμπ είπε μετά την υπογραφή του κειμένου με τον Κιμ ότι η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ