ΚΟΣΜΟΣ

Θα γίνει η συνάντηση Μακρόν-Κόντε: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

Θα γίνει η συνάντηση Μακρόν-Κόντε: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
EPA

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, η προγραμματισμένη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Οι δυο ηγέτες, οι οποίοι ήρθαν σε ανοιχτή σύγκρουση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού από την ιταλική κυβέρνηση, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως γνωστοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, όμως, στο τηλεφώνημα αυτό, δεν έγινε απευθείας αναφορά στην επίσκεψη του Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι.

«Ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπόρεσαν να μιλήσουν για λίγη σχετικά ώρα στη G7 του Καναδά και θα ήταν χρήσιμο να έχουν μια πιο αναλυτική συνομιλία», δήλωσε η Λουαζό στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Europe 1. «Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε με την Ιταλία. Είναι ένας μεγάλος εταίρος, μια μεγάλη γειτονική χώρα», κατέληξε.

Αφορμή για τη διπλωματική διένεξη στάθηκε η δήλωση του Μακρόν, που έκανε λόγο για «κυνισμό και ανευθυνότητα» της Ρώμης, όταν αρνήθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του πλοίου Aquarius που μετέφερε 629 μετανάστες, πυροδοτώντας μια πικρή διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει σύνοδο με τον Μακρόν.

Τα εμπόδια, ωστόσο, φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν και σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, οι δύο άντρες θα συναντηθούν, θα γευματίσουν μαζί και στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ντι Μάιο: Περιμένουμε ακόμα συγγνώμη από τον Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να περιμένει μια συγγνώμη από τον Μακρόν για τα επικριτικά σχόλια που έκανε πριν από δύο ημέρες για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία.

«Περιμένουμε μια συγγνώμη. Αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοσταθμό.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για υποχώρηση, συγγνώμη και μετά ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ