ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύθηκε η δημοτικότητα του Τριντό μετά την κόντρα με τον Τραμπ

Ενισχύθηκε η δημοτικότητα του Τριντό μετά την κόντρα με τον Τραμπ
REUTERS/Leah Millis/File Photo

Οι προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Τζάστιν Τριντό είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της δημοτικότητας του Καναδού πρωθυπουργού ενώπιον της κοινής γνώμης, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Η δημοτικότητα του επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης, αν και καταγράφει πτώση εδώ και έναν χρόνο, ενισχύθηκε κατά 12% τον μήνα Μάρτιο και τη διακυβέρνησή του εγκρίνει η πλειονότητα των Καναδών (52%), καταδεικνύουν οι δύο δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Angus Reid.

Οι έρευνες γνώμης διεξήχθησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θυελλώδη Σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με μηνύματά του στο Twitter εναντίον του Τριντό χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» την αντίδρασή του στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Τζάστιν Τριντό είχε δηλώσει, στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει μετά τη Σύνοδο, ότι οι δασμοί, που επιβλήθηκαν εξ ονόματος της «εθνικής ασφαλείας» των ΗΠΑ, είναι «προσβλητικοί» δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η όξυνση του συνήθως συναινετικού ύφους του πρωθυπουργού του Καναδά φαίνεται πως ικανοποίησε τους Καναδούς (62%), οι οποίοι επίσης συμφωνούν (59%) με τα αντίμετρα που ανακοίνωσε ο Καναδάς.

Εξάλλου, το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας «σκληρής» γραμμής εκ μέρους του Καναδά στο εμπορικό μπραντ ντε φερ με τον οικονομικό εταίρο του, τις ΗΠΑ.

Όμως, σχεδόν τα 2/3 των Καναδών διατυπώνουν φόβους ότι η κλιμάκωση θα οδηγήσει σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Μια απλή πλειοψηφία (51%) διακρίνει στις υφιστάμενες εμπορικές διαφορές την ένδειξη μια «θεμελιώδους επιδείνωσης» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τζάστιν Τριντό δείχνει να αποκομίζει οφέλη από την ενίσχυση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού και πιστώνεται με 36% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 30% τον Μάρτιο, ήτοι 4% υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τους συντηρητικούς.

Οι δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν διαδικτυακά τα διαστήματα 7-11 Ιουνίου, 12-14 Ιουνίου σε δείγμα 1.022 και 1.023 ψηφοφόρων, με το περιθώριο σφάλματος στο +/-3,1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ