ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Aντάρτες στη Συρία έκαναν μυστικές ανταλλαγές κρατουμένων με το ISIS

Telegraph: Aντάρτες στη Συρία έκαναν μυστικές ανταλλαγές κρατουμένων με το ISIS
REUTERS/Stringer

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απελευθέρωσαν μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένων Γάλλων και Γερμανών, στο πλαίσιο μυστικών ανταλλαγών κρατουμένων με την τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, Γάλλοι και Γερμανοί υπήκοοι βρίσκονται μεταξύ των αποφυλακισθέντων τζιχαντιστών. Τρεις Βρετανοί, που κρατούνταν από τις SDF, τη συμμαχία των αραβικών-κουρδικών δυνάμεων που στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενδέχεται να περιλαμβάνονται σε μελλοντικές συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων.

Η εφημερίδα περιγράφει ότι τρεις ανταλλαγές κρατουμένων έλαβαν χώρα μεταξύ των SDF και του ISIS. Η πρώτη, τον Φεβρουάριο, αφορούσε 200 τζιχαντιστές, στην πλειονότητά τους Τσετσένους και Άραβες, όπως επίσης έναν «αριθμό Γάλλων και τουλάχιστον έναν Γερμανό».

Μεταφέρθηκαν από κέντρα κράτησης των SDF σε περιοχές που ήλεγχε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Τον Απρίλιο, περίπου 15 μαχητές και 40 γυναίκες και παιδιά, μεταξύ αυτών Μαροκινοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί, ανταλλάχθηκαν. «Οι περισσότεροι εστάλησαν πίσω στα εδάφη του ISIS ενάντια στη βούλησή τους», είπε ένας φύλαρχος, που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα και τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η τζιχαντιστική οργάνωση απελευθέρωσε ανάλογο αριθμό Κούρδων κρατουμένων που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων για την κατάληψη της Ντέιρ Εζόρ, ενώ υποσχέθηκαν να μην επιτεθούν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τις υποδομές φυσικού αερίου που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των SDF.

Η τελευταία ανταλλαγή έγινε την 6η Ιουνίου στην πόλη Χατζίν, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ και αφορούσε 15 συζύγους τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ