ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βουλευτές ζητούν να μην παραδοθεί ούτε ένα F-35 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Βουλευτές ζητούν να μην παραδοθεί ούτε ένα F-35 στην Τουρκία
REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Ομάδα 44 βουλευτών του αμερικανικού Κογκρέσου ζητά την αναστολή της προγραμματισμένης παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, καθώς, όπως αναφέρει το γράμμα, η Άγκυρα υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί χαρακτήρισε εκβιασμό την απαίτηση των ΗΠΑ να ακυρωθεί η αγορά των ρωσικών S-400, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Anadolu.

«Τέτοιου είδους απαίτηση, υπερβαίνει τα όρια των κανόνων της διπλωματίας και των εμπορικών σχέσεων. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου όρου είναι μη αποδεκτή. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί εκβιασμός» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Τζανικλί είπε επίσης ότι η Τουρκία «τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της και αναμένει από τις ΗΠΑ την έγκαιρη παράδοση των μαχητικών F-35».

Νωρίτερα, η εφημερίδα Defense News είχε γράψει ότι η Ουάσιγκτον, παρά την δυσαρέσκεια της με την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα S-400, δεν προέβη σε καμία μεταβολή των σχεδίων της να παραδώσει στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου το πρώτο μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους, μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον είπε ότι «η απόκτηση των S-400 δεν θα ωφελήσει την Τουρκία» και πως οι ΗΠΑ «θα προτιμούσαν να μην αποκτήσουν οι Τούρκοι S-400».

Ωστόσο παρά τις προειδοποιήσεις αυτές «το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται πως δεν έχει σχέδια για να εμποδίσει την Τουρκία και να μη της παραδώσει το πρώτο F-35, ή να της επιβάλει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά την χρήση της βάσης Λιούκ».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία πρότεινε στην Ρωσία να διοργανώσουν κοινή παραγωγή των πιο προηγμένων συστημάτων S-500.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ