ΚΟΣΜΟΣ

Ελέγχει τα αντανακλαστικά της Βαγδάτης στην κατεχόμενη από τζιχαντιστές Μοσούλη

Ελέγχει τα αντανακλαστικά της Βαγδάτης στην κατεχόμενη από τζιχαντιστές Μοσούλη
Προσφυγόπουλο από την Μοσούλη, πόλη την οποία έχει καταλάβει εδώ και πάνω από έναν χρόνο το Ισλαμικό Κράτος, αντικρίζει τον φακό στο στρατόπεδο προσφύγων στην παραπλήσια κουρδική πόλη Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, στις 30 Νοεμβρίου 2015. Το βόρειο Ιράκ ή ιρακινό Κουρδιστάν έχει γίνει το θέατρο ενός μεγάλου όσο και βρώμικου παιχνιδιού για την διαμόρφωση θέσεων ισχύος στη Μέση Ανατολή· με τα συνήθη θύματα REUTERS/Azad Lashkari

Η Τουρκία ανακοίνωσε απόψε ότι θα σταματήσει την περαιτέρω μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης, πόλης η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, ύστερα από σχετική απαίτηση της ιρακινής κυβέρνησης

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι (Haider al-Abadi), δήλωνε σε αυστηρούς τόνους ότι η χώρα του θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν οι εκατοντάδες στρατιώτες της δεν αποσυρθούν εντός 48 ωρών.

Ο εδώ και έναν χρόνο πρωθυπουργός -και πρώην υπουργός Επικοινωνιών της πρώτης ιρακινής κυβέρνησης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν- κατήγγειλε ότι η ανάπτυξή των τουρκικών δυνάμεων έγινε χωρίς την γνώση και την έγκριση της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων είχε ζητήσει ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χάλεντ Αλ Ομπέιντι (Khaled al-Obeidi), από τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δικαιολογούσε την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων, λέγοντας ότι έχει στόχο την προστασία των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη.

Ο Αλ Ομπέιντι διευκρίνισε ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτόν, αλλά «ανεξαρτήτως του μεγέθους της δύναμης που εισήλθε στο Ιράκ, απορρίπτεται», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για εχθρική ενέργεια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Χθες, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Αλλαγή φρουράς σε απόσταση βολής από το Ισλαμικό Κράτος

Την δικαιολογία ότι η αυξημένη παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, αφορούσε αλλαγή φρουράς ρουτίνας, στο πλαίσιο προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης αράβων μαχητών, διατύπωσε χτες ο Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmed Davutoglu)

Ο Τούρκος πρωθυπουργός της δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις στρατοπέδευσαν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μοσούλης, έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Μικρός αριθμός τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Hashid Watani, που αποτελείται από σουνίτες Άραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μοσούλη, πόλη η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

Στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας παραμένει η με κάθε μέσο αποτροπή της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορά της. Η κατάσταση περιπλέκεται από τη στιγμή που οι Κούρδοι έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο της Δύσης, με αποτέλεσμα οι κινήσεις της Άγκυρας να επιτείνουν της αστάθεια στην περιοχή, όπου όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ